Кметове преизпълняват европлана със стадиони за милиони

Кметове строят стадиони и велоалеи за милиони. 25 общини трябва да усвоят общо 58 милиона до края на годината. Ето два примера как се преизпълнява европланът предсрочно.
До 15 септември в Алдомировци ще има нова велоалея, вместо ремонт на 70-годишния водопровод.

Къщата на Златка Кирилова е подгизнала от спуканите тръби на централната улица. От години се оплаква по инстанции и на кмета: „Казва бърза да се усвоят парите по европрограми, може, но това не е редно да се прави“.

Според кмета Тодор Петков проблемът с къщата е в липсващият дренаж за сметка на собственичката. Той брои бъдещите велосипедисти в селото: „Сега ако има десет човека, ще дойдете догодина, ще видите колко човека ще движат, деца, възрастни“.
Кметът признава, че хигиената би трябвало да е по-важна, но в момента наличните пари са за велоалеи.

Той не можа да се спомни колко ще струва тази в селото му, но новият стадион в едно село от Севепозападна България ще стигне 5 милиона.“До края на месеца, най-късно до 5 септември, ще бъде окончателно приключено строителството на стадиона (…) Идеята е да се привлекат по-силни отбори, които се готвят“, обяснява кметът на Чипровци Анатоли Първанов.

На добра използваемост за стадионите си се надяват и в община Ружинци. Там те ще са два, през 15 километра разстояние, за почти 7 милиона лева. В общината си имат доста отбори, а и доста деца. „Ние имаме едно основно училище в Бело поле, две гимназии до 12 клас в Ружинци и Дреновец, така че имаме доста деца. Имали сме и големи отбори, но те се отказват хората. Идваха тука да играят, но няма къде да се преоблекат, няма къде да се изкъпят след мача. Така че това е крайно необходимо и именно това ме е подтикнало да кандидатствам“, категоричен е кметът Венцислав Ванков.

От администрацията броят по 6-8 отбора, които играят всяко лято. Хората от Дреновец обаче твърдят друго: „Само го правят това като да… Няма хора, няма младежи, нямаме футболен отбор“.В случай че европроектите не бъдат довършени до края на годината общините ще трябва да доплатят разходите за оставащите дейности, съобщава bTV.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *