Кметът на Нови пазар ще обжалва решението на МС за шистовия газ

Общинският съвет в Нови пазар задължи кмета на общината да обжалва решение №427 от 16.06.2011 г. на Министерски съвет за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1 – Нови пазар“, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Това стана днес с поименно гласуване на 16-те присъстващи общински съветници на провелата се извънредна сесия. Като 2 точка те записаха: „Общинският съвет налага мораториум върху проучване и добиване на нефт и природен газ на територията на община Нови пазар до изготвяне на оценка на въздействието на околната среда от независими и международни експерти“.
Взетите днес решения влизат в сила в деня на приемането им, решиха още парламентаристите. 15 от тях подкрепиха решенията, а единствен се въздържа общинският съветник от „Коалиция за Нови пазар“ Герго Вътков. „Ще гласувам против или въздържал се, защото не ми стана ясно как от 5 големи градове точно ние вземаме решение, без да сме наясно къде точно и какви ще бъдат тези проучвания“, мотивира се Вътков.
По време на дебатите в залата бяха изслушани и становищата на проф. Георги Георгиев – нефтен геолог и проф. Константин Щерев – хидрогеолог. Те също изразиха мнение, че е необходима екологическа оценка. „Разрешението е дадено за търсене на нефт и газ, и ако някой е решил, той е сгрешил, че без екологична оценка компанията може да извършва проучвателната част, която задължително върви с провеждането на технологични опити“, бе мнението на проф. Щерев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *