Книгата за банковите кризи и истината за Агробизнесбанк премина през сериозен стрес тест

Ако се съберат 50 души на едно място и трябва да кажат личното си мнение за даден факт, едва ли можем да очакваме твърдо единодушие. Но се получи точно така по време на представянето и коментирането на конкретния повод – новатакнига на издателство „АтласФинанс“ -„БАНКОВИТЕ КРИЗИ и истината за Агробизнесбанк „с автори д-р ик.Петър Нейчев, Dr. rer. оес.Тоде Тодев и Стефан Прончев. Наистина събитието беше среща с бившия колектив на пловдивската Агробизнесбанк и с времето хубавите спомени преобладават и позамъгляват неприятните, но документите, коментарите и актуалните паралели между банковите процеси преди 20 години и сега всъщност повлияха повече на професионалните рефлекси, отколкото на емоционалните сантименти по време на раздаване на автографите.

Гвоздеят на шегите безспорно беше, че след като БНБ е обявила в ликвидация Агробизнесбанк и я купува за един лев, то всички тези 50 души от това събитие са станали собственици на половината от този лев, а другите 50 стотинки безспорно са за мажоритарния собственик. – Тогава защо никак, ама никак не ни личи, че сме изпразнили трезора! – Майтапеха са те, докато разлистваха нетърпеливо страниците на новото издание и търсеха своите имена.

По-късно, вероятно усамотени, ще седнат с книга в ръка и припомнят много събития и имена на банкери, политици, магистрати и ръководители от всякакъв калибър в държавната машина, които в крайна сметка сложиха прът в колелата на една модерна банка с агресивно банкиране и иновации в бранша, с прозрачната идея по този начин да прикрият собствените си грешки и провали по време на Прехода.

И когато са с книга в едната ръка, просто участниците в товасъбитие може да посегнат сдругата към писалката ида опишат своята истина за възхода, развитието иликвидацията на АББ. И така до обективната история на тези процеси или поне най-близо до тях през погледа на всеки един …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *