КНСБ: За натрупаните до 2010 г. отпуски се дължи обезщетение при напускане

© Снимка: БГНЕС

За натрупаните до 2010 г. отпуски се дължи обезщетение при напускане или уволнение. Това следва от решението на Конституционния съд за старите отпуски, обясни експертът от КНСБ Чавдар Христов.
В предаването „Неделя 150“ на Хоризонт той изтъкна най-важните последици от съдебното решение.
„Преди всичко в чисто практически план трябва да знаят хората, които работят, че трябва да посрещнат спокойно и с удовлетворение решението на Конституционния съд, тъй като правата им на натрупани отпуски до 2010 година се запазват. Тези отпуски няма да бъдат погасени до края на 2011 година, а ще могат да ползват тези отпуски занапред във времето без ограничение. Другото нещо, което трябва да знаят, че съществуващият текст за двугодишна давност, който също беше оспорен, но беше оставен в сила от Конституционния съд, не засяга тези натрупани отпуски до 2010 година. Така че тези отпуски няма да се загубят и не бива да се допускат спекулации в практиката с този текст за давността спрямо отпуските, натрупани до 2010 година“, обясни Христов.
Според Чавдар Христов решението на Конституционния съд за старите отпуски има и политически последици.
„Управленските и политически последици също са ясни. Самоуверената нагласа „Аз каквото кажа, то ще бъде“, законът получи един заслужен урок и това решение на Конституционния съд в известна степен укрепва доверието ни в правото и в съдебна система. Поне аз така си мисля“, каза още експертът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *