КНСБ иска съхраняване на „Кремиковци“ в работещо състо

КНСБ настоява правителството да предприеме всички действия за съхраняване на „Кремиковци“ АД в работещо състояние.
От синдиката искат Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на транспорта да положат максимум усилия за нормализиране на производствения процес в „Кремиковци“, тъй като оставянето на дружеството да работи на минимален капацитет води до огромни загуби не само за „Кремиковци“, но и за фирмите-доставчици БДЖ, НЕК и „Булгаргаз“.
ИК на КНСБ декларира своята готовност съвместно със стачните структури на Конфедерацията да предприеме всички синдикални и граждански действия за защита интересите на работниците и служителите в „Кремиковци“ АД и на работещите над 100 000 души, в приблизително 400 фирми, свързани с дейността на комбината.
От КНСБ припомнят, че комбинатът е в тежко финансово състояние, задълженията му са огромни и не се погасяват. Липсва оборотен капитал. Не се изпълнява Програмата за жизнеспособност. Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ от началото на 2008 г. провеждат периодични протестни действия пред административната сграда на комбината и Национален протестен митинг-шествие пред МИЕ и МС.
Ръководството на КНСБ категорично е изразявало позиция за това, че не се изпълняват поети ангажименти в приватизационния договор и Програмата за жизнеспособност на „Кремиковци“ АД, приета от Европейската комисия с конкретни срокове до 2011 г.
Контролът по изпълнение на Програмата се извършва от Управителния съвет, в който през различните периоди участваха основно зам.-министри от Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на транспорта.
От синдиката посочват, че още през 2007 г. са изнесли данни за неизпълнението на програмата за жизнеспособност, както и факта, че комбинатът се източва от новия собственик Прамод Митал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *