КНСБ: Липсват цели в предложенията за промяна на пенсионната система

София /КРОСС/ Голямата промяна, която не се случи и заради която синдикатите не приеха предложеното от правителството за пенсиите е липсата на цели в пенсионната реформа. Няма ги целите, които да мобилизират обществото и да предизвикат неговата подкрепа. Правителството се мъчи да реши фискалния проблем при пенсиите, но с неподходящи мерки. Това заяви Пламен Димитров – вицепрезидент на КНСБ в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.
Той допълни: „Съвместно с бизнеса ние предложихме да бъдат съгласувани две цели. Първо – до 2015 година да бъдат консолидирани и да бъдат изравнени приходите с разходите в системата на държавното обществено осигуряване. Второ – заедно с това да върви поетапно по-добро заместване на доходи“. По думите му, целта на синдикатите е в 2020 година да бъде постигнато 65% заместване на дохода от трудова дейност в пенсия.
Проблемите в пенсионната система са наистина сериозни и те са финансови. Това заяви Васил Василев – председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Варна. Той припомни, че през последните 10 години са удължени стажът и  възрастта за пенсиониране. Василев посочи, че въпреки това системата не е успяла да осигури средства за пенсии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *