КНСБ: Поскъпването на живота ще продължи

Издръжката на член от четиричленно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на септември достигна 502 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2008 лв. за нормален живот, съобщиха от КНСБ. Парите са необходими за храна, да се поддържат разходите за дома, за облекло, да се ползват медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти.

Нарастването на издръжката на живот през септември е 1,5% спрямо юни 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 4,9%.

След кризисната 2009 г., когато издръжката на живот през септември отбеляза реален спад на цените, през същия период на 2010 г. трендът се обръща и се наблюдава плавно увеличение на ценовите нива, които водят до

ясно изразена тенденция на поскъпване на живота.

Основните фактори, повлияли върху покачване издръжката на живота през септември 2010 г., са резултат от поредното увеличение на цените (от 1 юли 2010 г.) на природния газ (с 24,6%), на електроенергията (с 1,6 %), топлоенергията (с 12%).

Това дава основание на КНСБ да счита, че ще продължи поскъпването на живота и през следващите месеци, защото ценовата динамика ще бъде диктувана основно от поскъпването на изброените стоки и услуги.

При хранителните стоки има поскъпване с 1,8% спрямо юни,

а на годишна база – с 6,2%, което е било неочаквано от синдикалистите. Обичайната за този период дефлация, обусловена от сезонния спад на плодовете и зеленчуците, е заместена със стабилен ценови ръст. При някои основни хранителни стоки скокът е значителен – в групата

„Хляб и зърнени храни“ се отбеляза средно с 4,8% поскъпване,

като пшениченото брашно скочи с 24,8%, хлябът с 5,3% , при хлебните и тестени изделия повишението е с 3,1%.

Рекордно висок е скокът при яйцата:

само за три месеца тяхната цена нарасна с 6,2% в най-благоприятния за тяхното предлагане сезон. Сериозно е и поскъпването и при млякото и млечните продукти – с 4,1%.

При животинските и растителните масла средното покачване на цените е с 14,6%.

При нехранителните стоки и услуги средно цените са нараснали с 1,3% през третото тримесечие на годината, на годишна база с 3,8%.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За тримесечен период жилищните наеми и разходите за поддържане на жилището са нараснали с 2,5% , а за годишен с 6,6%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *