КНСБ прави Фонд за изплащане на обезщетения за членовете, останали без работа

Събирането на средства за фонда ще започне от средата на следващата година. От заплатата на работника ще се удържа месечна вноска, която ще е 1% от дохода. Синдикалният член трябва да внася доброволно тази сума в продължение на 12 месеца, за да има право да получи обезщетение, ако остане без работа. Президентът на КНСБ Пламен Димитров допълни:
Синдикалният член, когато остане без работа да не разчита само на обезщетенията за безработица от Бюрото по труда. Вероятно подпомагането от Фонда на КНСБ ще бъде равно на половината от обезщетението, което безработните получават като помощ от държавата. КНСБ ще създаде взаимоспомагателна каса за синдикалните членове. Работниците могат да внесат парична сума и в зависимост от нейния размер, ще бъде и кредитът. Вицепрезидентът на синдиката Пламен Нанков посочи:
Да речем, максималният размер на заема, който отпуска касата на синдиката на българските учители е 9 000 лева, трябва да имате 3 000 дялов капитал. КНСБ ще създаде и Фонд за съдебна защита на синдикалните членове. Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов каза:
Лицето, на което бъдат предоставени тези средства, ще поеме ангажимент ако спечели делото и след окончателното решение на съда да възстанови обратно във Фонда средствата, които са му предоставени. Годишно между 1000 и 2000 работници ще получават синдикална защита за трудови дела, предимно при уволнения – с цел връщане на работа на работника, и при спорове за дискриминация на работното място.
КНСБ настоява да се увеличат с 10% заплатите в бюджетната сфера и пенсиите от 2013 година, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.
Минималната работна заплата от 290 на 330 лв. всичко това от 1 януари. И всички пенсии да бъдат актуализирани, увеличени, не по швейцарското правило или по някакво друго правило, което в момента е записано в Кодекса за социално осигуряване с 10%, пак от 1 януари. За повишението на пенсиите, минималната заплата и доходите в бюджетната сфера ще са необходими 1,2 млрд. лева. КНСБ настоява още хората, които получават минимална заплата от 290 лева, да не бъдат облагани с данъци. Синдикатът иска от следващата година максималната сума, върху която хората се осигуряват за пенсия, да се увеличи на 2 500 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *