КНСБ ще воюва за ръст на доходите

Синдикатът не изключва в това число с натиск и протестни действия, ако се налага, минималната работна заплата, допълнителните плащания към пенсионерите и социалните помощи, които трябва да бъдат ориентирани към най-слабите категории от населението, да бъдат актуализирани и въведени в едно друго, ново равнище, или еднократно да бъдат изплатени компенсации.
Това заяви на пресконференция днес в Благоевград президентът на конфедерацията Пламен Димитров, предаде БТА. Заедно с други ръководители на КНСБ и с председателя на СБУ Янка Такева той участва в тържествата в Благоевград по случай 24 май, който е и празник на града. Димитров аргументира позицията на КНСБ с това, че трета година в България всички доходи са замразени.
Продължават в същото време инфлационни процеси, които дори и МВФ призна, че са повече от първоначално заложените, коментира той.
Прогнозираната инфлация от МВФ е 4.2 процента за настоящата година, докато заложената в бюджета на правителството е 3.6 процента, добави Димитров.
Като изключително важно той посочи известната промяна в позицията на МВФ, продиктувана и от невъзможността по друг начин да бъде стимулирана икономиката. Това по думите му е косвено признание, че потреблението и стимулирането на потреблението ще бъде двигателят на растежа през следващите месеци в България.
Според него всъщност негласно МВФ казва, макар и с малко, да бъдат стимулирани доходите. Пламен Димитров очаква в това да се вслуша и финансовият министър, който обикновено, по думите му „невинаги чува какво му казваме ние, но чува какво му казва МВФ“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *