Когато портмонето е празно…

За мнозина заложните къщи са спасение в последната минута

Който закъса до такава степен, че не може да купи дори коледен подарък на детето си, често се отправя към някоя заложна къща. Това важи и за Германия, където особено преди Коледните празници тази услуга е много търсена.

Младата жена колебливо поставя на стъкления тезгях златния си пръстен. „Някога струваше доста пари“,казва тихо и поглежда с очакване сътрудничката на заложната къща „Шумахер“ в Хановер. 26-годишната жена, предпочела да остане анонимна, не може да си позволи да купи коледни подаръци за семейството си. Затова е събрала цялата си смелост и всичките си бижута и се е отправила към заложната къща. Всъщност иска да продаде пръстена, но и заем срещу залагането му е добре дошъл. Парите са същите и могат да й помогнат да купи подаръци за мъжа си и за детето им.
Бижутата – най-честият залог
Около 200 заложни къщи предлагат услугите си на територията на Германия

Тази жена от Лаацен край Хановер не е някакво изключение. „Непосредствено преди Коледа и непосредствено след Коледа при нас е направо ад“, разказва собственикът на заложната къща Клаус Шумахер. Заемите срещу залог помагат да се преодолеят финансовите дефицити. „Ние сме, така да се каже, бързият оувърдрафт-кредит за нашите клиенти“, обяснява 54-годишният Шумахер, четвърто поколение притежател на най-старата фамилна фирма за заложни къщи в Германия.
В цяла Германия Шумахер има 5 филиала. Дядо му отпускал на клиентите си пари срещу обувки, бинокли, спално бельо или празнични костюми. В наши дни хората оставят като залог най-често скъпи бижута и техника. Часовници, ланци и пръстени са близо 80 на сто от бизнеса. Останалото са обикновени цифрови фотоапарати, конзоли за компютърни игри, телевизори и преносими компютри. Тъй като обаче техниката твърде бързо губи стойността си, тя не е особено ценена от заложните къщи.
Приблизително една четвърт от първоначалната цена на новата вещ дават заложните къщи за максимален срок от три месеца. Средностатистически става дума за суми между 200 и 300 евро. При това размерът на лихвите и таксите са определени от закона. Предметите, коитоне биват откупени обратно в рамките наопределения срок, отиват на търг. В цяла Германия има около 200 заложни къщи, като повечето от тях са организирани в Централното сдружение на германските заем-срещу-залог фирми.
Понякога цената далеч не оправдава очакванията

Противно на широко разпространеното мнение обаче собствениците на заложни къщи не са сред печелившите от икономическата криза. Председателят на северно-германската секция на сдружението обяснява: „Ние не живеем благодарение на бедността, а от това, че хората временно заменят ценни вещи срещу кредит. В повечето случаи те имат намерение да си откупят вещите обратно.“
Заложната къща като последен изход
Над 90 на сто от оставените като залог часовници, компютри и брачни халки, съгласно статистиките на сдружението, се откупуват обратно след кратко време. Близо два милиона договори за кредитиране на стойност около 500 милиона евро са били сключени от германците т.г. със заложните къщи. Потребителската централа на федерална провинция Долна Саксония не препоръчва използването на заложни къщи по интернет, защото реалните заложни къщи били по-сигурни.
За 26-годишната млада жена се оказва, че е могла и да си спести пътя до заложната къща в Хановер. Сътрудничката й предлага едва 7 евро за елегантния златен пръстен. В крайна сметка се спазаряват за 10 евро. Срещу тях все пак може да се купи малко новогодишно подаръче за дъщеричката, която иначе можеше да остане без пакетче под Коледната елха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *