Когато ходенето при проститутка е престъпление

Жриците на любовта страдат от забраната

Измина една година от въвеждането на забрана на проституцията в две скандинавски страни. Каква е ситуацията на пазара на човешка плът в тях? 63-годишната Яни, която е преспала с 50 000 мъже, разказва…

Яни е в“занаята“ от 13-годишна възраст, когато напуска родното си село край Лилехамер и на автостоп пристига в Осло. Днес тя е на 63 години, има изрусени коси и се облича по начин, който излага на показ немалка част от огромните й гърди. Тя смята за глупав закона, който наложи забрана върху проституцията. Въпреки че той преследва само клиентите на „най-старата професия“ в света, от забраната страдат преди всичко проститутките. „В крайна сметка става въпрос за работното ми място“, казва Яни.
„Гостуващи“ проститутки от Русия
3000 евро глоба за клиентите
Норвежкият закон предвижда глоба от 25 000 крони (около 3 000 евро) за мъж, потърсил услугите на проститутка. Независимо дали в страната или в чужбина. В цяла Норвегия досега са били глобени стотина мъже, почти всичките – в столицата Осло. Всичките са си платили глобата без възражения, може би защото се страхуват от това работодателят им или семейството да бъдат информирани за извършеното деяние.
Пионер в рестриктивните мерки за проституцията обаче е друга скандинавска страна. Още през 1999 година Швеция криминализира купуването на секс. Шведският закон предвижда глоба от около 1 000 евро за мъж, потърсил услугите на проститутка, ако бъде заловен. Глобата е поставена в зависимост от доходите на провинилия се. Той може да избира дали да бъде глобен или да прекара до 6 месеца в затвора. Законът не преследва самите проститутки, а само техните клиенти. Това обаче съвсем не означава, че жриците на любовта не страдат от това. За тях става все по-трудно да си набавят клиенти, което все по-често става не на улицата, а в интернет и чрез мобилните телефони. Освен това се увеличава делът на „гостуващите“ проститутки, най-вече от Русия, Румъния, Латвия и Литва.
За приемането на рестриктивния закон в Норвегия имаше конкретен повод – напливът от нигерийски проститутки, заляли норвежката столица, които без задръжки се хвърляха дори на мъже, разхождайки се със семействата си. Организираните мрежи, които прехвърляха проституки от Нигерия в Норвегия, използваха евтин трик за „проучване на пазара“ – първо пробваха с пълни жени, след това – с високи и стройни. Имаше моменти, когато по централната улица на Осло можеха да се преброят 150 нигерийски проститутки. Това предизвика недоволството на гражданите, които засилиха натиска си срещу политиците. Така се стигна и до закона, обяснява Яни.
Повечето приемат клиентите си в хотел или у дома
Разходките на нигерийските проституки
Преди неговото приемане в Норвегия официално е имало 3 300 проститутки. Една година по-късно техният брой е намалял драстично, изчезнали са много ог нигерийките, които са се преместили към Дания, Холандия, Германия и Франция. Останалите приемат клиентите си в хотел или у дома. А от 1 януари действа забраната за отдаване на жилище под наем на проститутки.
Междувременно след драстичния спад преди година, през декември 2009-та уличната проституция в Норвегия се е върнала на нивата от преди въвеждането на закона. И нигерийските проституки започват да се завръщат в Норвегия.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *