Кога цесиите могат да бъдат обявени за недействителни?

Когато се говори за цесии и прихващания, изглежда първо трябва да се обясни какво представляват, защото все още има неразбиране.

Цесията представлява прехвърляне на задължение от едно лице на друго/други. Например, лицето А има депозит в КТБ за 2,5 млн. лв. Ако то сключи договор за цесия с лицето Б, което също има депозит в банката, за 500 хил. лв. при определени условия, например изплащане в по-кратки срокове срещу някаква отстъпка, банката дължи на лицето А 2 млн. лв., а на лицето Б – 500 хил. лв. Подобна операция може да се извърши само и единствено, ако КТБ има правото да прехвърля средства от една сметка в друга, което е забранено в условията на специален надзор. Това се казва в анализ на Тук се намесва прихващането като метод за извършване на подобни цесии. Прихващанията са уредени в чл. 59 от Закона за банковата несъстоятелност и предоставят възможността на кредитор на банката да покрие свое задължение към нея, ако двете са еднородни, например парични, и вземането на кредитора е изискуемо*.

Чрез прихващането горният пример изглежда по следния начин: лице А има депозит за 2,5 млн. лв., а лице Б има кредит за 500 хил. лв. Лице А сключва договор за цесия с лице Б за прехвърляне на вземане в размер на 500 хил. лв. срещу ангажимента от страна на лице Б да изплати сумата в определен срок с отстъпка, например 10%. По този начин вземането на лице А намалява от 2,5 млн. лв. на 2 млн. лв.; кредитът на лице Б бива погасен изцяло и то дължи 450 хил. лв. на лице А в определения срок. По този начин лице А ще получи негарантираната част от влога си при загуба от 10%, а лице Б получава отстъпка от цената на кредита си в размер на същите 10%.

Тези операции са регламентирани с нормативната уредба в България, но при определени условия, които, ако не бъдат спазени, могат да доведат до обявяването на сделките за недействителни. С други думи цесиите и прихващанията не са лоши или добри сами по себе си, а представляват възможности за сделки при определени условия.

Това силно контрастира с черно-белия свят, които различни политици и експерти рисуват относно сключването на такива сделки, като едните ги защитават, а другите – осъждат. Последната щриха, за момента, дойде от министър-председателя, който гръмко обяви, че всички цесии ще бъдат отменени. Подобно генерализиране и категоричност може да създаде единствено нереалистични очаквания в обществото и частния сектор, които, като не бъдат изпълнени, лесно ще доведат до усещане за беззаконие и безнаказаност.

Част от цесиите и прихващанията несъмнено трябва да бъдат обявени за недействителни, тъй като не влизат в законовата рамка.

След отнемането на лиценза на КТБ от БНБ обясниха, че са постъпили уведомления за прехвърлени вземания в размер на 1,183 млрд. лв., а уведомленията за прихващания са в размер на 780 млн. лв.

Разликата от 403 млн. лв. представлява прехвърляне на вземания, което не е позволено, и би трябвало да бъде обявено за недействително, както изрично се казва в т. 3 от прессъобщението на БНБ от 15 август и допълнително беше подчертано по време на изслушването на управителния съвет на БНБ във временната парламентарна бюджетна комисия. Там управителят на банката обясни, че документацията, която постъпва за всяка от цесиите и прихващанията, се съхранява и ще се преценява законността на всяка сделка поотделно.

Накратко – БНБ не позволява раздробяването на един голям депозит върху няколко вложителя в банката с цел негарантираната част от влога да стане гарантирана.

Да се говори обаче, че всички цесии и прихващания ще бъдат отменени, на този етап е несериозно, тъй като подобни операции са уредени в Закона за банковата несъстоятелност, ако отговарят на отделните условия. Едно по-реалистично изказване би звучало така: ще се направи подробен преглед на законността на всички цесии и прихващания и тези, които не отговарят на законовите изисквания, ще бъдат отменени.

Създаваният черно-бял свят на единствено възможни решения и крайни генерализации изглежда примамливо удобен за политиците, но в крайна сметка създава повече проблеми, отколкото нещо друго. Ако обещанията за отмяна на всички цесии не бъдат изпълнени, което е много вероятно, хората и частният сектор отново ще останат с горчив вкус в устата заради неизпълнени обещания, усещане за безнаказаност и корупция. Ако пък всички цесии бъдат отменени, то каквото и доверие да е останало в законите в страната, ще бъде сринато, защото на ефективно сключилите подобни сделки ще им бъде отнето право, което им се полага по закон. Да не говорим, че последното ще доведе до нови дела.

* За изискуеми могат да се приемат разплащателните сметки в банката, срочните депозити след падежа по тях, настъпили задължения за плащане от страна на банката и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *