Кога ще бъде даден стартът на „Турски поток“

Сигурно е, че проектът „Турски поток“ няма да как да започне в началото на 2020 г., както е по договор с двете компании, които са резервирали капацитети за новата тръба. Това заяви пред БНР енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров по повод решението на ВАС да не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“ за „Турски поток.Кога ще бъде даден стартът на „Турски поток“.

Резултат с изображение за турски поток

Този проект изкуствено се забавя – защото реално няма решение от страна на Русия и на „Газпром“ да се започне реален транзит на газ в Югоизточна Европа след 2020 г.

„Причината за това е все още липсата на споразумение с Украйна за продължаване на транзита през страната и упорството на Европейската комисия и САЩ да не позволят прекъсване транзита през Украйна“, подчерта Владимиров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. И се обоснова с мнението, че „Газпром“ няма никакъв смисъл да транзитира почти еднакво количество газ и през Украйна, и през Югоизточна Европа, информира  bnr.bg.

„За мен е странно как България бързаше да подпише транзитни договори преди изобщо да е ясно кой ще купува този газ от другата страна и кой ще строи проекта, как ще бъде финансиран той“, заяви Мартин Владимиров: „Дори да се осъществи този проект „Турски поток“, не би трябвало това да се случи преди началото на 2021 г. в най-добрия случай, дори ако се сключи договор сега“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *