Кое предизвика атаките срещу банки в България, пита се списание Economist

Под заглавие „Цифрови слухове“ и подзаглавие „Кое предизвика атаките срещу две от най-големите банки в България?“ британското списание „Икономист“ отново публикува, този път в печатното си издание, статия, посветена на събитията в банковия сектор в нашата страна, съобщава БТА.

Текстът започва с припомняне, че в началото на юни т.г делегация на МВФ е посетила България е установила, че нейният банков сектор е „стабилна и ликвидна система“. Но в края на месеца България се изправи пред финансова криза след атаките срещу третата и четвъртата по големина кредитни институции в страната, пише списанието.

По-нататък в материала се описва публичният конфликт между банкера Цветан Василев и Делян Пеевски и последвалото поставяне на КТБ под временен държавен контрол. Разказват се и събитията около ПИБ – разпратените есемеси, имейли и постове в социални медии, довели до паническо теглене на влогове от офисите на банката.

В статията се подчертава, че ситуацията е била влошена допълнително от политическата криза и предстоящите предсрочни избори. Цитират се думи на президента Росен Плевнелиев, че става дума не за банкова криза, а за „криза в доверието и престъпна атака“.

Анализатори казват, че банковият сектор в България ще запази стабилност заради високата си ликвидност и едно от най-високите в Европа съотношение на капитал към адекватност. Но атаките срещу банките показаха колко малко се доверяват българите на своите институции, заключава „Икономист“.

Преди два дни публикация, посветена на ситуацията с българските банки, имаше и в блога на списанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *