Козлодуй – бавното сбогуване с първите ядрени блокове

В продължение на няколко години след спирането на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ носталгията и надеждата, че поне 3 и 4 блок в централата отново ще заработят, бавеха редица проекти по демонтажа на оборудването на затворените мощности. Сега обаче работата тече с пълна сила.

Но как протича самият демонтаж?

От 2008 г. първите два блока на АЕЦ „Козлодуй” бяха обявени от правителството като радиоактивни отпадъци и Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) започна дейностите по демонтажа на съоръженията.

Първите стъпки са в машинната зала, където няма радиоактивно замърсяване. Съоръженията там се нарязват на парчета, всяко едно от тях се проверява и, ако е „чисто”, с разрешение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), се изнася извън централата и се продава под формата на скрап или като съоръжения, стига да има купувач.

През миналата година служителите на ДП РАО са нарязали на скрап и демонтирали 7,2 хил. тона метални съоръжения. 4,8 хил. от тях са продадени, а приходите от това са в размер на 5 млн. лева. Плановете са през тази година да бъдат демонтирани 7,2 хил. тона оборудване от машинната зала, както и 200 тона от контролираната зона.

Работата по изпълнението на тази цел вече е започнала – на 25 февруари е свален калпакът на втори блок. Първо се изваждат облъчени касети – екрани от корпуса на реактора. Касетите не съдържат ядрено гориво, но пък са били облъчени по време на работата на реактора. Все пак за служителите, които извършват тази дейност, не е предвидено специално защитно облекло.

Отварянето на реактора е станало след разрешението и под строг контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и българската Агенция за ядрено регулиране. След като бъдат извадени опасните части, калпакът отново ще бъде монтиран върху реактора – целта на операцията е да бъде намален радиационният товар за хората, които ще работят по демонтирането на съоръженията по-късно.

Очакванията са до средата на април да започне и работата по вдигането на калпака и на реактора на първия блок на централата.

Всички касети ще бъдат събрани за съхранение в басейни до третия реактор на ядрената централа.

Плановете предвиждат по-нататък ниско- и среднорадиоактивните отпадъци, каквито са 90% от оборудването на първите четири блока, което трябва да бъде демонтирано, да се съхраняват в новото хранилище на площадката „Радиана”, разположена до АЕЦ „Козлодуй”. Високорадиоактивните отпадъци ще бъдат съхранявани на територията на централата – първоначално в мокро (за поне 10 години), а след това и в сухо хранилище, за което от АЕЦ „Козлодуй” всеки момент очакват лиценз, за да заработи.

Реално в момента работата по демонтажа на трети и четвърти блок все още е в началната си фаза. До края на март ДП РАО ще подаде искане за издаване на лиценз за извеждане от експлоатация на тези два блока на централата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *