Кои искания на ЕС Турция вече е изпълнила, за да спре имигрантския поток

Късно през нощта срещу петък беше изготвен проектът на предложението, което Европейските лидери представят пред министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу в Брюксел. За втори ден 28-те лидери на държавите членки преценяват параметрите на сделката, която трябва да спре имигрантския поток към ЕС, като се преустановят трафикантските канали, транспортиращи хиляди дневно от турските до гръцките брегове.

В проекта, публикуван от „Ройтерс“, се признават заслугите, които има Турция в момента в лицето на изпълнени ангажименти. До момента Турция е:

– отворила трудовия си пазар за сирийци, получили статут на временна защита

Решението да се дават разрешителни за работа беше взето от Турция в началото на тази година. Все много малка част от бежанците изобщо придобива този статут на временна защита, а възможният труд, който могат да практикуват, е тежък и нежелан от местните турски жители. Бежанците обичайно работят общи дейности в предприятия със сирийска собственост.

– въвела визови режими за сирийци и други националности

Отново в началото на януари Турция въведе визови изисквания на сирийските граждани, които влизат на територията на страната не директно от Сирия, а от Ливан и Египет. Освен това в момента се изготвят двустранни реадмисионни споразумения между Анкара и 14 държави, които са основен източник на икономически имигранти (например северноафриканските държави). Това се прави, за да може Турция да репатрира възможно най-бързо всички нелегални имигранти, регистрирани на територията ѝ, които ѝ връща Гърция и други държави членки.

– засилила мерките за сигурност по турските брегове

Според официална Анкара, позоваваща се на данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Турция е успяла значително да намали броя на потеглянията с лодки от бреговете си към Гърция.

211 663 души са пристигнали в Гърция през месец октомври 2015 г., като от тогава тенденцията е на постоянен спад, докато през февруари 2016 г. на гръцките острови са пристигнали 55 980 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *