Кои са най-задлъжнелите държави в света и къде е България?

България заема 129-о място от общо 143 изследвани страни по съотношение на държавния дълг на страните спрямо тяхното БВП. Това показва годишният доклад за конкурентоспособността за 2014-2015 г., изготвен от Световния икономически форум. През 2013 г. той е бил 17,6% от БВП, а средният за държавите е бил 39,56 на сто от БВП.

С по-нисък държавен дълг от нас са Ботсвана, Парагвай, Азербайджан, Казахстан, Русия, Обединените арабски емирства, Чили, Естония, Иран, Алжир, Оман, Кувейт, Саудитска Арабия и отличникът в класацията Либия.

Нивото на брутния държавен дълг като процент от БВП може да подскаже колко способна е дадена страна да изплати дълга си, без да си навлича по-нататъшни заеми. Иначе казано – колкото по-ниско е съотношението дълг/БВП, толкова по-добре.

Вижте кои са 17-те страни с огромни държавни дългове, подбрани от Business Insider.

17. Исландия – 90,2%

Преди кредитната криза през 2007 г. държавният дълг бе скромните 27% от БВП. Осем години по-късно държавата все още се занимава с колапса на банковата система.

16. Барбадос – 92%

Данъчният рай е най-богатата и развита страна на Източните Кариби. Перспективите за растеж обаче изглеждат слаби поради мерките за икономии, които целят да се преборят с последиците от кредитната криза преди 8 години.

15. Франция – 93,9%

Втората по големина икономика в еврозоната се възстановява на периоди. Този месец Франция излезе с някои добри новини – услугите в индекса PMI за активността на мениджърите са по-добри от очакваното и продажбите на дребно се покачват.

14. Испания – 93,9%

Рейтинговата агенция Standard & Poor's е убедена, че перспективите за висок растеж и реформите на трудовия пазар ще повишат прогнозата за икономиката на Испания. През второто тримесечие на годината тя отечете ръст от 3,1% спрямо нивото отпреди година.

13. Кабо Верде – 95%

Островната държава е с икономика, насочена към сектора на услугите, и страда от слаба база на природните ресурси. Това значи, че трябва да внася 82% от храната си, което води до уязвимост към колебанията на пазара.

12. Белгия – 99.8%

Страната е известна като „болния човек на Европа“. Въпреки че правителството успя да намали бюджетния дефицит от 6% от БВП през 2009 г. до 3,2 на сто, дългът ѝ все още е невероятно висок.

11. Сингапур – 103,8%

Това е една от най-богатите държави в света, но тя също има висок дълг. Правителството се опитва да намери нови начини за развитие на икономиката и увеличаване на производството.

10. САЩ – 104,5%

САЩ е на прага на повишаване на лихвените проценти за първи път от 7 години. Някои анализатори обаче предупреждават, че това може да породи друга финансова криза поради покачването на изплащанията, пред които ще се изправят хората при погасяване на дълговете си.

9. Бутан – 110,7%

Малката азиатска икономика е тясно свързана с Индия и е силно зависима от нея за финансова помощ и чуждестранни работници за инфраструктурата.

8. Кипър – 112%

Страната беше силно засегната от дълговата криза в еврозоната. Подобно на Гърция, и Кипър трябваше да бъде спасявана от международни кредитори и да наложи контроли върху капитала и мерки за икономии, за да получи финансиране.

7. Ирландия – 122,8%

Страната излезе от спасителната си програма преди 2 години, но все още има голям дълг.

6. Португалия – 128,8%

Португалия излезе от спасителната си програма в средата на 2014 г. БВП-то на страната обаче беше със 7,8% по-ниско от нивото в края на 2007 г.

5. Италия – 132,5%

Съотношението на държавния дълг към БВП е второто по големина в еврозоната. Тази година Министерството на финансите повиши наличната си ликвидност.

4. Ямайка – 138,9%

Секторът на услугите съставлява 80% от БВП, но високото ниво на престъпността, корупцията и голямата безработица дърпат растежа на страната надолу. Международният валутен фонд обяви, че Ямайка трябва да промени данъчната си система, както и други политики.

3. Ливан – 139,7%

Страната беше туристическа дестинация, но войната в Сирия и вътрешните политически вълнения доведоха до липса на официален бюджет с месеци.

2. Гърция – 173,8%

Страната е взела над 320 млрд. евро спасителен заем и изглежда все по-невъзможно да върне цялата сума, особено откакто трябваше да въведе болезнени мерки за икономии, за да получи финансиране. Учудващо, но това не е страната с най-голям държавен дълг в света.

1. Япония – 243,2%

Страната е доста проблемна точка. Икономиката се разраства много бавно. Агенция Standard & Poor's намали рейтинга на Япония през септември и промени перспективата от стабилна на негативна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *