Кои са най-купуваните български стоки в Европа

Три са най-продаваните български продукти в Европа – биволска луканка, доспатска пъстърва и някои хлебни изделия, като българска баница. Това съобщи една от големите германски хранителни вериги, които оперират на българския пазар. Родни стоки за над 5 млн. лв. е реализирала компанията в своите магазини на Стария континент. „Приходите са от износа на 11 артикула на четирима производители.

През миналата Коледа биволската луканка е била хит на пазарите в Германия и Ирландия, а през предстоящата има заявки за този продукт от още пет държави”, каза Милена Драгийска управител на компанията.Друг артикул, който ще бъде предлаган в магазините на хранителната верига през 2018 г., са българските вина. Общо 131 000 бутилки вино на стойност 1.3 млн. лв. от 7 български доставчика са поръчани за пазарите в Словакия, Румъния, Полша и Великобритания.

Публикувано във факти.бг:Българските мармалади и конфитюри също се радват на силно търсене от западноевропейците. Едн от българските фирми, производител на сладкото изкушение, изнася близо 50% от продукцията си. „Годишно произвеждаме около 3000 тона. Изнасяме в държави като Япония, САЩ и Израел и доста от страните от ЕС. Да изместиш някой на рафта е постижение”, информира  Факти.бг .Той не пропусна да отбележи и основните предизвикателства пред сектора, в който работи. Едното от тях е, че все още сред част от производителите на плодове се среща неразбиране относно критериите за качество. „Съществува и елементът със субсидиите, който е много тежък. Хубаво е да има повече субсидии за производителите на плодове и зеленчуци”, допълва Жеков. Според него обаче, най-голям е проблемът с липсата на работна ръка, която да събира реколтата.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *