Кои са най-младите американски милиардери

Всяка година престижното списание Forbes изчислява благосъстоянието на американските милиардери, за да състави списъка с 400-те най-богати мъже на Америка. Но 11 от членовете на този клуб имат повече късмет от останалите: те са в добро здраве, имат много коса върху главите и много, много години, за да се радват на своите богатства.
Тази година в списъка фигурират 11 американски милиардери на възраст под 40 години. Най-младият член на Forbes 400 е 30-годишният Дъстин Московиц – съосновател на Facebook. Той е само с осем дни по-млад от бившия си съквартирант в Харвард Марк Зукърбърг, който е вторият най-млад член на списъка. Състоянието на главния изпълнителен директор на Facebook се оценява на около $ 34 милиарда, в сравнение с $ 19 млрд. през 2013 г. Едва 30-годишен, той е на 11-то място сред най-богатите хора в Америка и най-богатият на възраст под 40. Богатството на Дъстин Московиц се оценява на 8,1 милиарда щатски долара. Той напусна социалната мрежа Facebook през 2008 г. да стартира софтуерната компания Asana. Той и съпругата му, бивш репортер в Wall Street Journal, посвещават и част от времето си на добри дела, като наливат милиони в каузи като ликвидиране на маларията и налагане на брачното равенство. Московиц още е известен с това, че ходи на работа с велосипед.
Третото място в класацията се пада на Елизабет Холмс, също 30-годишен, благодарение на своята компания за кръвни изследвания Theranos. Основана в Пало Алто, Калифорния със спестените от Холмс пари за колеж, компанията днес се оценява на 9 милиарда. Две други нови допълнения към Forbes 400, които попадат в групата на под 40-годишните, са Жан Кум Уотсап, /38 г./, чието състояние е на стойност 7,6 милиарда щатски долара, и основателят на Uber Травис Каланик, също на 38 г., който се присъединява с $ 3 милиарда, благодарение на компанията си за езда.
Не е изненадващо, че класацията за най-младите милиардери е доминирана от възпитаниците на Силикон вали. Съоснователят на Napster и бивш главен изпълнителен директор на Facebook Шон Паркър е на 34 г., докато съоснователят на Twitter съосновател и главен изпълнителен директор на Square Джак Дорси е на 37 г. Един от създателите на wireless мрежата и собственик на Memphis Grizzlies – Робърт Пера, 36, се нарежда в списъка със състояние от 2,8 милиарда щатски долара, докато 39-годишният Ник Уудман от GoPro е с богатство от 3,9 милиарда щатски долараV
Извън технологиите, още няколко млади американци успяват да се класират в списъка на Forbes. Сред тях е Скот Дънкан /31 г./ със своите $ 7 милиарда – един от четирите братя и сестри милиардери, наследници на богатството на енергийната компания на покойния им баща Дан Дънкан. Тази година само един представител на хедж фондовете успява да се класира в списъка – 39-годишният Чейс Колман, активите на чиято компания Tiger Global Management са за над 12 милиарда долара. Личното му богатство е около 1,9 милиарда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *