Кои са най-предпочитаните специалности за следване

Специалностите, свързани с IT сферата, финансите и бизнес мениджмънта са сред най-желаните от българските гимназисти. Това стана ясно по време на дискусия за професиите на бъдещето, която се проведе във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). 

От висшето учебно заведения заявиха, че наблюдават засилен интерес сред гимназистите към бакалавърските програми, свързани с бизнеса, финансите и продажбите, информира economic.bg.

Прогнозите на професорите и преподавателите са, че бизнесът ще има най-много нужда от добри мениджъри, които освен специалисти в сферата си, са дипломатични и находчиви. Те препоръчват на гимназистите да се ориентират към специалности като „Бизнес психология и човешки ресурси“, „Бизнес икономика, предприемачество и иновации“ и „Бизнес информационни системи и комуникации“.

Дискусията във ВУЗФ се проведе като част от едноседмичната национална образователна програма „Небанковия финансов сектор“, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров“ и Министерството на образованието и науката (МОН).

На нея присъстваха около 20 ученици от средни училища с икономически профил в страната и техни учители.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *