Кои са основните стоки, които купуваме с кредитна карта

Храна, цигари и алкохол, гориво, билети за концерт и театър. Това са основните стоки, които купуваме с кредитна карта, показват данни от проучване на БНП Париба лични финанси.

Нови правила в борбата с измамите с банкови карти - bTV Новините

Изследването е базирано на статистическите данни от повече от 88 300 трансакции месечно, направени с активните кредитни карти, издадени от банката и обхваща периода януари-юни 2020 г., информира pariteni.bg.

Според данните, най-често българите са използвали кредитните си карти в хранителни магазини и специализирани магазини за алкохол и цигари – 41,5% от трансакциите. На втора позиция е покупката на стоки и услуги за забавление като билети за театър или кино, увеселителни паркове, игри и други /12,7%/.

Международна акция задържа четирима за кражби от кредитни карти - News.bg

Трето място държат специализираните магазини – за облекла, козметика, стоки „Направи си сам“, бяла и черна техника, ИТ продукти /10,7% /. Четвъртата най-честа причина за използване на кредитни карти е в бензиностанции /7,6%/.

istock
istock

Данните показват също, че 70% от плащанията са били на ПОС терминал, като средната сума е 47 лв., а 23% – теглене на пари в брой от банкомат /145 лв. средно/. 5,7% от трансакциите са били направени с цел покупка на стоки на изплащане. 1,2% са се възползвали от иновацията за трансфер на пари от кредитната карта към банкова сметка. Най-високата средна стойност на трансакциите е била отчетена именно при тази услуга – 707 лева.

В България онлайн пазаруването става все по-популярно. Това се доказва от факта, че в периода януари-юни 2020 г. делът на онлайн трансакциите с кредитни карти е 34%. За сравнение, през втората половина на 2019 година, той беше 29%. Средната стойност на онлайн плащанията е 56 лева, което е по-високо в сравнение с предходното полугодие, когато беше 49 лева.

istock
istock

Статистиката на банката показва, че 54% от потребителите на кредитни карти, издадени от банката, са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно – 51,3 към 48,7%. Най-често кредитни карти се използват в София – 23,7% от трансакциите, Варна – 5,6% и Пловдив – 5,2%.

В чужбина основното ползване е в Европа, а топ 5 на държавите са Германия, Великобритания, Франция, Турция и Гърция.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *