Кои са петте смъртни гряха на Wall Street в момента

„Но защо да развалят купона?“, пита Дейвид Уейднър, колумнист в американския финансов сайт MarketWatch.
Причината е, че в добри времена се случват лоши неща. Измамната схема на Бърни Мейдоф беше разобличена, когато пазарите се сринаха. Същата съдба последва Bear Stearns, Lehman Brothers, American International Group, Fannie, Freddie…, но списъкът е прекалено дълъг.
Като имаме това предвид, нека да проследим по какъв начин според колумниста Уейднър пазарите се подготвят за следващото бедствие.
Улеснен достъп до кредитиране. Съществува цикличност в периодите на предоставяне на кредити и ние вероятно не сме в най-лошата фаза. А след дните на лесен достъп до кредит се познава, че следва срив.
Но това не означава, че сме се насочили натам, защото не са вземани правилните решения. В едно от последните проучвания на Федералния резерв за отпуснатите кредити става ясно, че надпреварата за предоставяне на все повече и повече кредити тепърва започва.
„Банките, които улесниха условията за отпускане на кредити (потребителски и фирмени), посочиха силната конкуренция при този тип кредити като причината за облекчаване на условията“, пояснява в своя тримесечен доклад Федералния резерв, публикуван на 6 май.
Това е второто последователно тримесечие, в което Федералният резерв отчита облекчаване на условията. По-обезпокоително обаче се оказва, че още през април около половината от големите банки в страната са обявили облекчение на кредитните условия за големите и средните предприятия, докато през месец януари това са направили само 30% от банките.
Корпоративно управление. По този параграф се отбелязва напредък, но недостатъчен. В J.P. Morgan Chase Джейми Даймън лесно отхвърли предизвикателството да съвместява две длъжности – тази на главен изпълнителен директор и тази на председател на УС.
Обърнете внимание на този факт. Това е човекът, който критикуваше банковите регулации. Неговата институция беше замесена в най-големите световни скандали в годините преди кризата: злоупотреби с нивата на лихвените проценти, измамите с ипотечните обезпечения и просрочията по ипотечните заеми. J.P. Morgan Chase похарчи 6,2 млрд. долара, за да покрие последствията от измамата на Бруно Иксил, сдобил се с прякора „Лондонският кит“ след като изтъргува огромни количества синтетични деривати. И след всичко това Даймън продължава да си е шеф на себе си?
През това време в Goldman Sachs Лойд Бланкфейн изпълнява същата роля. Да, компанията внедри нови правила за поведението на своя директор, но заради тях инвестиционната банка изглежда зле. Да, тук наистина говорим за Goldman Sachs. Директор и правила, които трябва да изпълнява? Това ли е всичко?
Липса на контрол. Мери Джо Уайт бе назначена за председател на Комисията за търговия с ценни книжа, когато Джак Лю бе министър на финансите. Всичко е точно. Хората си сменят работните позиции. Случва се. Но и двамата бяха обвинени в конфликт на интереси.
Но наистина, това ли бяха всички? Наистина ли не е имало прокурор на Wall Street? Наистина ли за Робърт Кузами, директорът, виновен за всички тези вътрешни измами, са се водили дискусии дали е подходящ за длъжността?
Що се отнася до Лю, може ли администрацията на Обама да намери някой, който да не е взел близо 1 млрд. долара бонуси по време на един от най-тежките случаи за спасяване на банка в историята? Става дума за Citigroup.
Надявали сте се, че това ще приключи добре, но, Боже, как само започна!
Твърде големи, за да фалират. Ако мислите, че 2008 г. беше злокобна, помислете над факта, че само четири банки – Bank of America, Citigroup, J.P. Morgan и Wells Fargo – сега контролират две трети от банковите активи в САЩ.
Не се шокирайте, ако тези мега-банки започнат да купуват нови и нови активи. Може и да не направят такива оферти за покупки в САЩ. J.P. Morgan, Citi и Bank of America е много вероятно да достигнат външните пазари, предлагайки „по-добро обслужване на своите клиенти“. Те вярват, че могат да възстановят глобалната икономика, ако настъпи паника.
Безразлично общество. Ако финансовите пазари изобщо са индикация за нещо, то те са индикация за увереност. Сегашните нива на индексите Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq достигат исторически върхове, или поне бележат ръст, близък до техните исторически стойности. Това е повече от предположение за увереността у инвеститорите, че нещата ще започнат да се оправят.
Това не го казвам просто защото няма причина те да не бъдат уверени. Напротив, състоянието на икономиката бавно се подобрява – подобрение каквото забелязваме и на трудовия, и на имотния пазар. Логично е и фондовите борси да отчитат това.
Но когато говорим какво се е променило и какво не, реалността всъщност не ни показва точно това. „Лондонският кит“ и провалът на финансовият брокер MF Global говорят красноречиво, че страхът от поемането на прекомерен риск още витае на Wall Street. Кредитирането, както споменахме, е улеснено. Малко банки контролират голяма част от активите. А и никой не играе ролята на регулатор.
Големият проблем е, когато индивидуалните спестявания на хората за пенсия се увеличиха, те не бяха толкова възмутени. Болката от изгубените преди пет години спестявания вече отмина. За съжаление много от малките инвеститори не се съвзеха навреме, за да усетят напълно възстановяването. Те просто търсят реванш от надценения пазар, който се създаде сега.
Това може би е причината, заради която рано или късно историята отново ще се повтори. А ние просто се подготвяме за това, което ще се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *