Кои са страните с най- мръсен въздух

Замърсяването на въздуха струва на света загуби в размер на трилиони долари и сериозно възпрепятства развитието на много страни, преценява Световната банка (СБ).

 

В проучване на икономическите разходи за вътрешно и външно замърсяване, банката установява, че през 2013 г. – годината, през която като най-късна дата има наличните оценки – Китай е загубил близо 10% от своя БВП, Индия 7.69% и Шри Ланка и Камбоджа приблизително по 8%.

Богатите страни също губят десетки милиарди долари годишно поради загубени работни дни и разходи за социално осигуряване поради преждевременна смърт. Мръсният въздух струва на Великобритания 7,6 млрд. долара на година, на САЩ – 45 млрд. долара, а на Германия 18 млрд. Зимбабве, Малави и

Централноафриканската република са сред най-малко замърсените държави, но Либерия е с най-малко загубени трудови разходи сред развиващите се страни (25 млн. долара). Уругвай е загубил само 0,03% от своя БВП, което му е струвало 17 млн. долара, а Исландия, която е с население от едва 400 000 души, малко промишленост и разходи от едва 3 млн. долара, е най-чистата страна в света, информира БГНЕС .

Въз основа на данните от Института за здравни показатели и оценки Световната банка каза, че замърсяването на въздуха води всяка година до преждевременната смърт на 5,5 млн. души. Мръсният въздух е на четвърто място сред факторите за преждевременна смърт по света след затлъстяването, диетите и пушенето, като причинява рак и сърдечни, белодробни и респираторни болести. Без да включва изразходваните за лечение средства, СБ оценява, че през 2013 г. преждевременната смърт е струвала на световната икономика 225 млрд. долара поради изгубени работни дни, съобщи в. „Гардиън“.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *