Кои са 10-те световни туристически центрове за 2019 година

За пореден път на традиционната туристическа среща на върха (Fragrant Hills Tourism Summit), която се организира от Федерацията на световните туристически градове (World Tourism Cities Federation), и която се проведе на 3 септември в Хелзинки, беше представена и традиционната (19-та поред) класацията на 10-те световни туристически центъра. Кои са 10-те световни туристически центрове за 2019 година.

Резултат с изображение за turisti

За първи път в класацията попадат три китайски града – Пекин, Шанхай и Хонконг (със специален статут), а заедно с Токио и Сеул, в топ 10 на подреждането половината са азиатски градове, което накара някои наблюдатели в туризма да определят тазгодишната класация като „Настъплението на азиатските градове“. По континенти, на второ място е Европа – с три града (Лондон, Париж и Барселона), а останалите две места в топ 10 са на Америка (Ню Йорк) и Близкия изток (Дубай).

В годишния доклада за 2019 година за развитието на световните туристически градове, освен главната класация на туристическите градове по света, за пръв път бяха представени и шест специални класации по различни параметри, в които влизат по 20 градове.

Кои са 10-те световни туристически центрове за 2019 година:

10. Барселона, Испания. Най-големият град на Каталуния привлича туристи от цял свят целогодишно, на първо място защото бреговата ивица на Барселона е заета от 8 пясъчни или чакълени плажове с обща дължина около 5 км (от изток на запад): Сан Себастиан, Барселонета, Сан Мигел, Заморростро, Нова Икария, Богател, Мар Бела (официален нудистки плаж), Левант. Благодарение на богатата история на града и региона, Барселона е рай за любителите на архитектурата и изкуството. Десетки музеи, художествени галерии и невероятни атракции, затова и много наблюдатели в сектора твърдят, че Барселона не отстъпва по своята красота и културно значение на Париж, Рим и други европейски туристически центрове.

9. Шанхай, Китай. Небостъргачи, финансовите центрове, ресторанти с кухни от цял свят и делови хора в костюми, така изглежда съвременният Шанхай. Той е финансовият и търговски център на Китай. Повечето сгради, които се строят в Шанхай днес, са високи, които се различават освен по височина, но и по цвят и дизайн, информира infostock.bg.

Организациите, отговорни за планирането и развитието на града, обръщат все повече и повече внимание за създаването на зелени площи и паркове като част от жилищните комплекси за подобряване качеството на живот на града, което е в съответствие с девиза на Световното изложение през 2010 в Шанхай „Най-добрият град за най-добър живот“.

8. Сеул, Южна Корея. Столицата на Южна Корея отдавна се слави като един от най-големите индустриални и финансови центрове в света. Развлекателният комплекс COEX е много популярен, където са концентрирани огромен брой от всякакви заведения за хранене и ресторанти, кина и магазини, както и голям подземен океанариум. В съседният район Сонпха, който е и най-населеният, е разположен и големият парк за развлечения Lotte World, който си съперничи с „Дисниленд“ и също е едно от популярните места за отдих в Сеул.

7. Хонконг, Китай (със специален статут). Най-популярни сред туристите са близките острови: Лантау, където се намират бронзовият Голям Буда и изложбеният център AsiaWorld-Expo; Лама, известен с рибните си ресторанти и липсата на коли, както и Чеунг Чау с прочутия си празничен фестивал и пещерата, където се съхранява богатството на известния пират Чеунг По Цай. И, разбира се, известният курорт Макао.

6. Дубай, Обединени арабски емирства. Слави се като най-големият търговски, финансов и туристически център на Близкия изток. Строгите мюсюлмански закони диктуват правилата, които трябва да се спазват и от туристите: по-добре е да не се появявате на улиците в много отворени дрехи, не трябва да пиете алкохол извън ресторанти, хотели и клубове, а през свещения месец на мюсюлманите Рамадан е забранено да се яде на улицата до залез слънце.

5. Пекин, Китай. Столицата на най-многолюдната държава в света привлича туристите със своите забележителности, които имат древна история. Най-известните от тях са Портите на Небесния свят (главният вход на Забраненият град), който е част от архитектурния ансамбъл на площад Тянанмън. Други световноизвестни атракции са участъкът Бадалинг от Великата китайска стена, Летният дворец и Дворецът на небесната чистота.

4. Париж, Франция. Историческият център на главния политически, икономически и културен център на Франция, е образуван от острова Ил дьо ла Сите, който е свързан с двата бряга на Сена, се развива през вековете. През втората половина на 19 век центърът претърпя радикална реконструкция. В предградията на Париж се намира дворцовият и парков ансамбъл на Версай, разположен на 21 км югозападно от центъра на града.

В Париж има 173 музея, посветени на различни теми, много различни по размер, с експонати от цял ​​свят. Музеите са разделени на национални (Лувъра и центъра Жорж Помпиду), музеи на община Париж (Музеят на карнавала) и на частни колекции (Музеят „Жакмар-Андре“).

3. Лондон, Великобритания. Списъкът на ЮНЕСКО за световно наследство от британскатасторица са включени включва Кулата на Лондон (Тауър), Уестминстърския дворец, Уестминстърското абатство, Църквата на Сейнт Маргарет, Ансамбълът на сградите в Гринуич и Кралските ботанически градини. Повечето архитектурни паметници на Лондон се намират в района на Уестминстър.

Няколко от големите и световно известни театри, специализирани за мюзикъли, комедии и драми, са разположени в Уест Енд. От класическите театри трябва да се отбележат Кралският национален театър в района на Южния бряг, новият театър Глобус и Театърът на Кралския двор.

2. Токио, Япония. Това е един от най-големите градове в света и най-младият сред основните японски населени места. Туристите са привлечени от обширната зелена територия на императорския дворец, градината на лятната императорска резиденция Хамарикю или градината ирис при светилището Мейджи, както и парка Шинджуку, заобиколен от бетонни и стъклени небостъргачи.

Токио е град, в който по свой начин се съчетават сградите от миналото и съвремието, модерните жилищни комплекси и тихите тесни улички.

1. Ню Йорк, САЩ. Основните атракции на мегаполиса са разположени в Манхатън. Сред тях са исторически небостъргачи (Емпайър Стейт Билдинг, Крайслер Билдинг), Центърът „Рокфелер“, Уолсуърт билдинг, Метрополитън музей на изкуствата, Метрополитън опера, Карнеги Хол, Музей на Соломон Гугенхайм (живопис), Американски исторически музей (скелети на динозаври) и планетариума, както и известните хотели „Плаза“, хотел „Валдорф-Астория“, хотел „Челси“, централа на ООН и кварталът Харлем.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *