Кои са 19-те най-богати и щедри хора на света

Американският филантроп Андрю Карнеги някога наложи стандарта за раздаването: „Никой човек не може да забогатее, без да обогатява другите. Този, който умира богат, умира опозорен“.

Най-заможните хора в света са приели философията му и даряват милиони за стотици каузи.

Изданието Business Insider изготви списък съвместно с фирмата Wealth-X на най-щедрите хора в света на базата на общия размер на средствата, които са дарявали досега.

Тъй като трябва да имаш много, за да дадеш много, Wealth-X определи индекс на щедростта за всяка личност, който е съотношението между даренията им през целия живот и настоящото им нетно състояние.

Някои хора като магната Чък Фийни са с индекси над 100 процента, защото са раздали повече пари, отколкото имат понастоящем.

19. Пиер Омидяр

Общ брой дарения през живота: $1 млрд.

Нетно състояние: $6,2 млрд.

Индекс на щедростта: 16%

Омидяр е съосновател и настоящ председател на eBay. През 1998 г. е създал фондация, която прави дарения за най-различни каузи – предприемачество, права на човека, храна, енергия, игри и технологии. През август 2015 г. Пиер Омидяр е продал 10% от акциите си в eBay на запазени в тайна благотворителни организации. Това са близо 270 млн. долара.

18. Майкъл Дел

Общ брой дарения през живота: $1,1 млрд.

Нетно състояние: $18,9 млрд.

Индекс на щедростта: 6%

Дел е председател и главен изпълнителен директор на компютърната компания Dell. От 1999 г. е директор на фондация, която прави дарения предимно за образование, социални услуги, изкуство, култура и каузи за развитие на обществото.

17. Джеймс Саймънс

Общ брой дарения през живота: $1,2 млрд.

Нетно състояние: $12,3 млрд.

Индекс на щедростта: 10%

Саймънс е председател на компанията за управление на инвестиции Renaissance Technologies – един от най-големите и успешни хедж фондове в света с активи от 65 млрд. долара.

Преди 21 години с жена му основали Simons Foundation, която подкрепя предимно образователни каузи. Оттогава двойката е създала още две организации в памет на синовете им, които починали през 1996 г. и 2003 г. Paul Simons Foundation дарява средства за социални и образователни каузи, а Nick Simons Foundation обучава селски здравни служители в Непал и дарява средства на хуманитарни и социални каузи.

Саймънс са дарили 30 млн. долара за изследване на аутизма и са обещали да дарят още 100 млн. долара.

16. Тед Търнър

Общ брой дарения през живота: $1,2 млрд.

Нетно състояние: $2,1 млрд.

Индекс на щедростта: 57%

Бившият главен изпълнителен директор на Turner Broadcasting System (TBS) и заместник-председател и директор на AOL Time Warner е настоящ председател на Turner Enterprises.

Той е попечител в Turner Global Foundation и председател на Turner Foundation. И двете фондации даряват за развитие на общността и каузи за опазване на околната среда и дивата природа.

Фондацията на ООН е главен получател на даренията на Търнър. През 1997 г. той обеща 1 млрд. долара на фондацията, която насърчава каузи, свързани с жените и населението, детското здраве, природата, световния мир и сигурността.

15. Джон Хънтсман-старши

Общ брой дарения през живота: $1,2 млрд.

Нетно състояние: $940 млн.

Индекс на щедростта: 128%

Хънтсман-старши е основател и изпълнителен председател на Huntsman Corporation – производител на химически продукти.

Много от даренията, които прави, са за колежи и центрове за изследвания на рака.

14. Ли Ка-шин

Общ брой дарения през живота: $1,4 млрд.

Нетно състояние: $26,6 млрд.

Индекс на щедростта: 5%

Ли Ка-шин е крупен инвеститор и един от най-богатите хора в Азия. През 1980 г. основава Li Ka-shing Foundation в подкрепа на образованието, здравеопазването, културата и каузи, свързани с обществото.

13. Марк Зъкърбърг

Общ брой дарения през живота: $1,6 млрд.

Нетно състояние: $40,7 млрд.

Индекс на щедростта: 4%

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг е един от най-младите милиардери в света.

Миналата година с жена му дариха 25 млн. долара в борбата срещу заболяването ебола. През Silicon Valley Community Foundation Зъкърбърг е дарил 75 млн. долара на болница в Сан Франциско.

Двойката е дарила и 120 млн. долара за подобряване на училищата в района на Санфранциския залив.

12. Пол Алън

Общ брой дарения през живота: $2 млрд.

Нетно състояние: $17,3 млрд.

Индекс на щедростта: 12%

Съоснователят на Microsoft Пол Алън днес е председател на частната инвестиционна компания Vulcan.

Като председател на Paul G. Allen Family Foundation е дал милиони за каузи за световното здраве.

11. Майкъл Блумбърг

Общ брой дарения през живота: $3 млрд.

Нетно състояние: $37,7 млрд.

Индекс на щедростта: 8%

Майкъл Блумбърг е основател и главен изпълнителен директор на медийната компания Bloomberg и създател на Bloomberg Foundation, която дарява предимно за каузи, посветени на образованието, здравеопазването и околната среда.

10. Джордж Кайзер

Общ брой дарения през живота: $3,3 млрд.

етно състояние: $9,3 млрд.

Индекс на щедростта: 35%

Кайзер е председател на BOK Financial Corporation и е основал George Kaiser Family Foundation, която дарява за образователни, здравни, религиозни и социални каузи.

9. Ели Броуд

Общ брой дарения през живота: $3,3 млрд.

Нетно състояние: $7,3 млрд.

Индекс на щедростта: 45%

През The Broad Foundation съоснователят на KB Home и бивш главен изпълнителен директор на SunAmerica Ели Броуд инвестира в общественото образование, науката и изкуството.

8. Карлос Слим Елу

Общ брой дарения през живота: $4 млрд.

Нетно състояние: $27,3 млрд.

Индекс на щедростта: 15%

Един от най-богатите милиардери в света и председател на Grupo Carso Карлос Слим Елу е основал Fundación Carlos Slim Helú. Фондацията е инвестирала 100 млн. долара в Световен фонд за дива природа (WWF) в опит за запазване на естествената среда на Мексико.

Слим Елу е и председател на Telmex Foundation, която се стреми да подобри качеството на живота в родината му Мексико.

7. Гордън Мур

Общ брой дарения през живота: $5 млрд.

Нетно състояние: $6,5 млрд.

Индекс на щедростта: 77%

Гордън Мур е съосновал Intel през 1968 г., но в днешно време се фокусира върху филантропията. В момента управлява Gordon and Betty Moore Foundation заедно с жена си.

Фондацията цели да окаже въздействие в опазването на околната среда, грижата за пациентите, науката и общността в Сан Франциско.

6. Сюлейман бин Абдул-Азис Ал-Райхи

Общ брой дарения през живота: $5,7 млрд.

Нетно състояние: $590 млн.

Индекс на щедростта: 966%

Ал-Райхи съосновал заедно с тримата си братя банка Al Rajhi през 1957 г. Това е една от най-големите ислямски банки. През 2013 г. преместил фокуса си към филантропията и е дарил притежанията си в банката до Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi Endowments Holding Company. Компанията подкрепя образователни, религиозни, здравни и социални каузи.

5. Чарлс Франсис Фийни

Общ брой дарения през живота: $6,3 млрд.

Нетно състояние: $1,5 млн.

Индекс на щедростта: 420 000%

Познат като „Джеймс Бонд на филантропията“, търговският магнат Чък Фийни се е заел с мисията да даде цялото си богатство. А настоящото си състояние, сведено до 1,5 млн. долара, изглежда успява.

Фондацията му Atlantic Philanthropies подкрепя каузи в държави като САЩ, Виетнам и Бермудските острови в сферата на образованието, науката, здравеопазването и правата на гражданите.

4. Азим Премжи

Общ брой дарения през живота: $8 млрд.

Нетно състояние: $15,9 млрд.

Индекс на щедростта: 50%

Освен че е председател на индийската консултантска и IT компания Wipro, Премжи е основател и председател на Azim Premji Foundation, която работи за реформа в училищната и изпитната система в Индия.

3. Джордж Сорос

Общ брой дарения през живота: $8 млрд.

Нетно състояние: $24,4 млрд.

Индекс на щедростта: 33%

Пенсиониралият се основател на Soros Fund Management в момента е председател на Open Society Foundations – мрежа от фондации, предимно даряващи за международни каузи, развитие на общността, социални услуги, здравеопазване и образование.

2. Уорън Бъфет

Общ брой дарения през живота: $21,5 млрд.

Нетно състояние: $61 млрд.

Индекс на щедростта: 35%

Председателят и главен изпълнителен директор на холдинговата компания Berkshire Hathaway Уорън Бъфет не само е един от най-заможните хора в света, но е и един от най-щедрите.

През 2006 г. Бъфет обеща да дари 85% от състоянието си на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и на други фондации.

През 2011 г. „Оракулът от Омаха“ си парнира с Бил Гейтс в създаването на инициативата „Giving Pledge“ – програма, която ангажира заможните хора да дарят голям процент от състоянието си за благотворителни каузи.

1. Бил Гейтс

Общ брой дарения през живота: $27 млрд.

Нетно състояние: $84,2 млрд.

Индекс на щедростта: 32%

Макар да е най-известен като съоснователя на Microsoft, Бил Гейтс посвещава по-голяма част от времето си на филантропията, като движи Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Фондацията отпуска субсидии за инициативи и програми по целия свят, фокусирани върху развитието на селското стопанство, спешната помощ, библиотеките, градската бедност, здравеопазването и образованието.

От създаването си фондацията е дарила милиони на организации, сред които GAVI Alliance, Световната здравна организация, Фондация „Ротари“, Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и УНИЦЕФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *