Кои ще са най-търсените ИТ професии?

Информационните технологии (ИТ) са бранш, който въпреки кризата продължава да се развива добре както по света, така и у нас. Средната работна заплата в ИТ сектора е значително над средната за страната, а редица млади хора се ориентират към професионално развитие в тази сфера.

Въпреки това според анализ на Българската стопанска камара (БСК) съществува недостиг на ИТ специалисти, а голяма част от студентите в България учат не софтуерни специалности, а икономика и бизнес, където се получава свръхпредлагане. Освен това по данни от Digital Agenda Scoreboard през 2011 г. хората с високи компютърни умения у нас са 11% при 27% за ЕС.

Според проучванията също така намалява делътна младите, които навлизат вИТ сектора. Същевременно по данни на НОИ около 40 000 души работят в IT сферата у нас. Това са основно хората между 25 и 35 години, като делът на заетите под 34 години за изминалата година е близо 65%.

В тази връзка според анализ на Българскатаасоциация на софтуерната индустрия БАСКОМ в средносрочен идългосроченплан се очакватследните професии в областта на ИТ да предизвикват все по-голям интерес на пазара на труда:

Android Developer;
iOS Developer;
Mobile Developer;
Cloud Developer;
Cloud System Engineerr;
Platform Engineer;
Applications System Engineer;
BI Data Architect,
SaaS Administrator;
BI Operations Administrator;
Cloud Security Architect
Cloud Security Administrator.

Поради бързото разпространение на мобилните устройства огромното търсене на нови и иновативни приложения, се увеличава и нуждата от разработчици на мобилни приложения, като дефицитни са специалностите iOS и Android.

Трудно се намират и професионалисти, свързани с дигиталните разновидности на традиционния маркетинг – Google Ads specialist, SEO, SEM, Community manager, специалист социални медии, дигитален продуцент.

Търсят се и професии като специалист по ползваемост и дизайнер на игри, пише iNews.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *