Кой витамин ни трябва за отлична памет

След 40-годишна възраст паметта, а с нея и концентрацията, започват да отслабват. Макар и първоначално този процес да е едва забележим – започва със забравяне на рождения ден на най-добрата ни приятелка например, той може да се задълбочи, ако не вземем мерки навреме.

 

Това може да стане с подходящи хранителни добавки, по-прецизен режим на живот, както и с увеличаване на разходките и спорта на чист въздух. Здравос­лов­ното
хранене без преяждане
пък предпазва от Алц­хай­мер.
Пет са факторите, допринасящи за по-ранното отслабване на паметта.
Липсата на достатъчно сън и редовното недоспиване са основни.
Сънят е ва­жен за възстановяването на мозъка, който създава и излъчва няколко вида мозъчни вълни.  Едни от тях се създават точно по време на сън. Те прехвърлят спомените на префронталния кортекс, който е част от мозъка, съхраняващ дълготрайни спомени. Когато сънят не е достатъчен, спомените не са в състояние да се движат към префронталния кортекс, а това води до забравяне и загуба на краткосрочната памет. Ето защо човек се нуждае от поне 8 часа сън на нощ.
Депресията оказва влияние върху концентрацията и върху това да спомня  стари случки, събития, дати, факти, които са се случили скоро. Недостигът на тиамин (витамин B1) е необходим за добрия метаболизъм, информира monitor.bg.

Той спомага храната да се превръща в енергия. Ви­­та­мин B1 е отговорен за нормалното функциониране на нервната система. Според учени големи количества от него се намират в мозъка и спомагат за производството на невротрансмитери, които влияят на настроението, паметта, движението и мисълта. Дефи­цитът му е причина за появата на синдром на Вернике – Корсаков, който е вид неврологично разстройство, което води до краткосрочна и дългосрочна загуба на паметта. Употреба на някои медикаменти, наркотици и алкохол е доказана причина за честото забравяне.

Осем продукта – храни и напитки, подпомагат съсредоточаването и паметливостта.
Спанакът е  своеобразен „афродизиак” за паметта. Големите количества витамин Е в него подобряват когнитивната активност и увеличават мозъчната тъкан. Същевременно, той стимулира освобождаването на допамин, който пък контролира потока на информация към мозъка.
Водата е сред най-полезните вещества за нашето здраве. Често липсата на концентрация или главоболие се дължи на дехидратация.
Кофеинът в кафето е стимулант за отлична памет и концентрация, въпреки че ефектът му е временен.
Мощните антиоксидантни свойства на черния шоколад го поставят в списъка като здравословен десерт, способстващ за добра памет. Антиоксидантите от какаовите зърна са щит срещу свободните радикали.
Според народната медицина визията на всеки продукт от природата подсказва неговите лечебни способности за човека. За мозъка много полезни са орехите заради своите антиоксиданти, които предотвратят повредата на ДНК на мозъчните клетки, предизвиквана от свободните радикали. Освен това, те способстват за по-добрата способност за запаметяване, информира monitor.bg.
Мазните риби, освен омега-3 мастните киселини, съдържат много йод, който подобрява яснотата на ума.
Мононенаситените мазнини в авокадото подпомагат кръвообращението, а от там и оросяването на мозъка.
Пълнозърнестите храни като овесените ядки, пълнозърнест хляб или кафяв ориз предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания, като по този начин засилват циркулацията на кръвта и също подпомагат оросяването на мозъка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *