Кой е виновен за газовата криза

Експертите се различават в мненията относно това, кой е виновен за дефицита на газ в Европа. Едни от тях са склонни да обвиняват украинските власти, а други – с политиката, провеждана от Русия. Но всички са убедени, че Европа ще излезе от кризата бързо и безболезнено,посочва „Дойче Веле“.
Студът, настъпил в Европа с Новата година, може наистина да се превърне в голям проблем на фона на руско-украинската газова война.

Ръководството на редица европейски страни вече заявиха, че ако доставките на се възобновят, резервите от горива ще свършат до 10 януари.

Независимият политолог Дмитрий Орешкин смята, че ситуацията е била провокирана от руските власти.

Тези, които от името на Русия се занимават с политика, искат на първо място да унижат и сплашат Украйна, да й покажат, че тя „не е държава“, както някога бе заявил Путин. И да обяснят това на европейците, заяви в интервю за „Дойче Веле“ Орешкин.

Путин също така се нуждае Европа символично да признае неговото могъщество. Той се надява, че Европа ще го помоли да й включи газа при всякакви условия. Не е изключено, че именно така ще стане, смята експертът.

Политологът посочи, че Европа има по-малко шансове да отстоява своята позиция, най-малкото, защото в страните от ЕС има повече демокрация. Авторитарна Русия никога не е обръщала внимание на алтернативните мнения и на протестите вътре в страната. Затова Русия ще постъпи така, както поиска Путин.

Със своя колега категорично не е съгласен директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин (Делягин е е един от най-аргументираните анализатори и критици на ситуацията в съвременна Русия).

Според него Европа трябва да обвинява за дефицита на газ само Украйна.

Ако говорим за газова блокада, то тя е изключително украинска, защото Украйна краде газ от Европа. Украинското ръководство целенасочено създава напрежение и паника в Европа, за да продаде транзитният газ по-скъпо, убеден е Делягин.

Що се отнася снабдяването с газ на Европа, то тук експертите са единодушни. Страните от ЕС доста бързо ще се справят със създалата се ситуация. Нещо повече, Дмитрий Орешкин е убеден, че повторение на „газовата война“ няма да има.

За момента страните са в очакване на поредния кръг преговори, който трябва да даде отговор, ще мръзне ли Европа тази зима или не, коментира „Дойче Веле“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *