Кой е най-големият притежател на биткойн?

В тази статия ще разгледаме кои са собствениците на Биткойн с най-значителните притежания.

Сатоши Накамото

Една от най-известните фигури, свързани със собствеността на Биткойн, е Сатоши Накамото, загадъчният създател на флагманската криптовалута. Смята се, че Сатоши Накамото притежава около 1.1 милиона BTC, което го прави най-големият притежател на криптовалутата. Тези монети, добити в ранните дни на Биткойн, остават недокоснати.

Истинската самоличност на Сатоши Накамото остава неизвестна, което води до различни теории за неговата личност. Докато някои смятат, че Сатоши е физическо лице, други спекулират, че това може да е група хора. Независимо от това, 1.1 милиона токена, притежавани от Сатоши представляват значителна част от общия брой Биткойн монети в обращение.

Важността на притежаваните от Сатоши BTC се дължи на значителния им процент от общото предлагане. Сатоши притежава над 1.1 милиона BTC, така че държи приблизително 5.8% от общото предлагане на Биткойн. До ноември 2021 г. са били добити приблизително 18.8 милиона BTC токена от максималните 21 милиона, които някога ще съществуват. Ако цената на Биткойн продължи да расте, Сатоши може да се превърне в най-богатия човек в световен мащаб.

Правителства

Правителствата също проявяват интерес към притежанието на Биткойн, като се смята, че правителството на Съединените щати притежава значителен дял. Точната сума е трудно да се установи, тъй като правителството на САЩ е придобило Биткойн чрез конфискации от престъпници и съдебни производства.

През 2013 г. ФБР конфискува около 144 000 BTC от Silk Road – онлайн черен пазар. По онова време стойността на конфискувания Биткойн беше приблизително 122 милиона долара. Като се има предвид значителното покачване на цената на Биткойн, сега имуществата на правителството на САЩ биха се оценявали на милиарди.

Други правителства, като България и Украйна, са също конфискували значителни количества Биткойн. Смята се обаче, че правителството на САЩ притежава най-голям дял сред всички правителства. Точното количество BTC, държано от правителството на САЩ, остава неразкрито, тъй като не е включено в нито един публичен балан

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *