Кой колко ще загуби от фалита на Гърция

Който копае гроб другиму сам пада в него. Старата библейска мъдрост важи в пълна сила през този уикенд, пише немският вестник Handelsblatt. Гръцкият премиер Алексис Ципрас играе покер със заема на Гърция, като иска да направи своя хазартен трик с останалата част от Европа. Чрез референдума Ципрас иска да укрепи гърба си и ако може да изнуди неприемливи остъпки от самите европейци. Гръцкият премиер копае ямата на колективната катастрофа, но сега самият той е застрашен да падне в нея.
Копачите на ямата обаче останаха изненадани, защото мислеха, че финансовите пазари ще реагират силно на случващото се в Атина. Ципрас се надяваше, че фондовите пазари ще се сринат и чрез страха от „зараза“ ще се стигне до ефект на доминото. Случи се обаче точно обратното – пазарите показаха своята стабилност и дори биха се представили по-добре, ако Гърция се откаже от еврото. Въпреки това страните от Европа ще загубят средства в случай на гръцки фалит. Ето и списък на страните заедно с техните евентуални загуби ако Гърция фалира:

Германия – 88,7 милиарда евро

Франция – 67,9 милиарда евро

Италия – 59,2 милиарда евро

Испания – 40,5 милиарда евро

Холандия – 19,3 милиарда евро

Белгия – 11,9 милиарда евро

Австрия – 9,4 милиарда евро

Финландия – 6 милиарда евро

Португалия – 4,5 милиарда евро

Словакия – 2,9 милиарда евро

Ирландия – 2,7 милиарда евро

Словения – 1,6 милиарда евро

Източници на данните за загубите са на: IWF, EU-Kommission, EFSF, ESM, EZB, Bank of Greece, Изчисления на ifo Instituts.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *