Кой от ОПЕК добива нефт на загуба?

Ниските цени на петрола на световните борси принудиха член на Организацията на страните – износителки на петрол да добиват черното злато на загуба. Еквадор е първата страната, която понася щетите от сегашните цени. Страната продава нефт по $30 за барел, а неговата себестойност е $39 за барел, пресмята Блумбърг.

Агенцията се позовава на изказването на президента на латиноамериканската страна Рафаел Кореа. Той призна, че годината е твърде трудна заради падането на цените на петрола. Думите на Кореа идват часове след призива на други членки на ОПЕК – Венецуела, Либия и Алжир за свикване на извънредна среща на организацията за обсъждане на действия срещу падащите цени на черното злато.

Еквадор е на предпоследно място в ОПЕК по добив на петрол. През юли страната е добивала по 538 000 барела дневно. Цената на петрола сорта Ориенте, която се добива в страната в сряда се е търгувала за $36,67 за барел при цена за сорта Брент – $43,27 за барел.

Саудитска Арабия, която е лидер в ОПЕК по добив, в момента не реагира на предложенията за извънредно заседание. Редовната среща е насрочена за 4 декември във Виена.

През юли беше достигнат максимума в добива на черно злато за последните три години въпреки падащите цени. Дневният добив на 12 страни от ОПЕК се увеличи с 100,7 хил. барела до 31,5 млн. барела. Ръстът в добива се дължеше на Ирак, Ангола, Саудитска Арабия и Иран.

На 24 август цената на нефта на сорта Брент падна до шестгодишен минимум до $43 за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *