Кой печели най-много пари от руския петрол?

Сиркар твърди, че рафинериите в Индия са се възползвали от износа на руски суров петрол, предназначен за Индия, което е породило въпроси относно легитимността на такава мащабна операция. Той поискал информация от Министерството на външните работи за индийските рафинерии, които са се възползвали от това и до каква степен те са доставяли руски петрол за други държави на завишени цени.

Въпреки че в писмото не са изрично поименувани, две рафинерии от Гуджарат са обвинени в извличане на печалба. Идентичността им все още не е потвърдена, но докладът повдига въпроси относно това как такава операция може да се осъществи без официална подкрепа.

Според доклада, базираната в Мумбай Gatik Ship Management е закупила 54 танкера миналата година, за да транспортира руския петрол. Предполага се, че Gatik Ship Management е транспортирала над 50% от 83-те милиона барела руски суров петрол и петролни продукти, докарани в индийските пристанища.

Сиркар твърди, че индийските частни рафинерии могат да внасят евтиния суров петрол само поради позицията на Индия в контекста на руско-украинската война. Той обаче посочва, че тези рафинерии не са намалили цените за местните потребители и допълнително твърди, че две частни рафинерии, базирани в Гуджарат, са реализирали безпрецедентни печалби от реекспорт на руски суров петрол, предназначен за Индия.

Данните показват, че вносът на суров петрол от Русия се е увеличил значително от по-малко от 1% преди началото на конфликта между Русия и Украйна през февруари 2022 г., до близо 34%. Не е ясно дали тези данни включват реекспортирания руски суров петрол. Индия е внесла суров петрол на стойност $158.3 милиарда през финансовата 2023 г.

Спадът в местното производство на суров петрол и кондензат, съчетан с неочаквания данък върху добива на суров петрол от местни находища, е довел до увеличаване на вноса на суров петрол съответно с 8.9% през март и 9.5% през финансовата 2022 г. и финансовата година, приключила през 2023 г.

Независимо от всичко, въпросът за това кой е спечелил от евтиния внос на петрол от Русия изисква по-нататъшно разследване. Необходимо е да се установи дали тази операция е получила официална подкрепа и помощ, както твърди Сиркар. Същевременно въздействието на този евтин внос върху местните потребители трябва да бъде допълнително проучено, тъй като той не е довел до намаляване на цените.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *