Кока-Кола изнася производството си от Пловдив

Ангелина Христозова

Поетапно изтегляне на производството си от Пловдив предприема Кока-Кола ХБК България, стана известно в края на миналата седмица. Преместването е започнало през този месец. Предвижда се окончателното изнасяне на производствените линии да приключи до март 2007 г.

Досегашното производство в Пловдив ще бъде изцяло поето от мощностите на компанията в Костинброд, поясни Петя Джонева, мениджър Корпоративни финанси на фирмата. Пълначният блок там ще е от ново поколение. Очертава се този завод да стане най-модерната производствена база на компанията в страната. Тя е сертифицирана по международните стандарти за управление на качеството и околната среда ISO 9001 и ISO 14 000.

Единствен в страната, този завод притежава мощности за производство на преформи, използвани при бутилирането на продукти в пластмасови опаковки. Досега компанията е инвестирала в България повече от 180 млн. евро. Най-много средства са вложени в завода в Костинброд.

Заради преместването компанията освобождава от работа 90 души, които ще бъдат обезщетени в по-висок размер от предвиденото в Кодекса на труда. Ще запазят местата си над 100 души, които ще се занимават с планиране, дистрибуция, продажби и маркетинг.

Кока-Кола ХБК България започна да бутилира безалкохолни напитки в Пловдив през 1992 г. Предприятието бе настанено във фабрика на Централния кооперативен съюз с дългосрочен договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *