Коледа е! Празнуваме раждането на Божия син

Християнският свят чества един от най-големите празници – Рождество Христово.
В патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”патриарх Максим заедно с други архиереиотслужваБожествена Златоуста литургия. Мир, здраве и благоденствие бяха най-честите пожелания на миряните, дошли за празничното богослужение в патриаршеския катедрален храм Свети Александър Невски.
Празнуваме раждането на Иисус Христос, Божия син,Спасителя на света. В този ден християните са в храма, за да бъдат част от общността, наречена църква. Събрани заедно за богослужението те принасят отново своето свидетелство, че „словото стана плът и живя между нас, че сам Бог посети света и човешката история и стана Син човешки, за да даде възможност на хората да станат синове Божии”.
В народния календар празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже, които се наричат коледари. До сутринта те обикалят къщите и пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.
Празнично коледно богослужение ще има в черквата „Рождество Христово”, строена през ХVІ век във великотърновското село Арбанаси. Църквата „Рождество Христово” в Арбанаси е паметник на културата с национално и световно значение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *