Коледната трапеза ще ни излезе с една трета по- скъпо

Тази година коледната трапеза ще ни излезе с около една трета или с 30 лева по-скъпо в сравнение с миналата година, показа проверка на „Монитор“. Така, за да съберем четиричленното семейство около масата за Рождество ще ни трябват около 130 лева, докато миналата година сметката е била около стотарка.

Около 20 лева ще похарчим, за да сервираме след дългите пости свинско месо. Големите вериги в страната вече пуснаха празнични промоции, така че седмица преди Рождество свинското се продава от 6 лева за кило за бут до 12 лева за вратна пържола. В зависимост обаче от купеното количество само за свинско ще ни отидат до 20 лева. За гарнитурата от картофи ще ни трябват към 3 лева.

По традиция обикновено поднасяме и студени месни мезета като луканка или суджук, които ще ни струват около 6 лева и още към петнайсе лева за плата със сирене и кашкавал. В момента средно килограм краве сирене се намира за по 8-10 лева, а кашкавалът струва по 12-14 лева. Трябва обаче да предвидим и сирене за баницата. Още 10 кинта трябва да дадем за салатата, която може да е домати и краставици или някакъв вид туршия.

Традиционно с червено месо се пие червено вино, така че за бутилка от 750 милиграма ще трябва да приготвим около 6-7 лева, а за две шишета ще трябва да се бръкнем с поне 12 лева. Още толкова ще ни трябват и за бутилка нашенска ракия. Можем да спестим тези пари, ако сме си подготвили домашни питиета.

Не трябва да забравяме и най-малките, които са върли почитатели на безалкохолните напитки. Там ще ни отидат около 5-7 лева, в зависимост от количеството, с което решим да се снабдим.

Микс ядки от фъстъци, бадеми и кашу ще ни струва още 7 лева.

А какво е Коледа, ако не замирише на портокали и мандарини?! 5 кинта ще ни отидат, за да си купим по кило мандарини, банани и портокали. В момента най-скъпи са бананите. Цените им варират от 2 до 2,40 лева, но големите вериги редовно правят отстъпки, така че можем и да дадем по-малко пари. Мандарините пък са около 1,30 лева, а портокалите от левче до към два за по-качествени.

Баниците с тиква и сирене също са важна част от празничната софра. Около 13 лева ще ни излязат всички необходими продукти за двете тестени изделия – кори, сирене, извара, яйца, тиква, орехи, масло и захар. Ако пък искаме да завършим подобаващо празника, ще ни се наложи да спретнем и една баклава. За турския десерт ще трябва да се бръкнем с 12 лева, информира в.Монитор.

По време на предпразничния пазар не трябва да забравяме да купим и подправки като сол, черен пипер, червен пипер и други овкусители, с които да направим ястията още по-апетитни.

Така като теглим чертата, сметката излиза доста солена. Сумата обаче може да варира спрямо предпочитанията и възможностите на всяко домакинство. Някои могат да спестят от ракия, други пък от десерти. Разбира се, за по-заможните българи магазините предлагат и вече доста популярните коледни пуйки. И в случай че изберем за Коледа да хапнем не пържоли, а пуешко, разходите ни за месо ще скочат на над 20 лева. В момента търговците продават замразени пуйки, които са около 4 кг и се продават от 5,50 от до 6 лева килото.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *