Колите втора употреба поскъпват

Глад за коли втора употреба заради намалелия внос от Италия, откъдето основно се внасят, отчитат автокъщите в страната. На фона на голямото търсене вносът на стари автомобили е замрял. Това доведе до почти двойно по-високи цени в сравнение с миналата година.

Колите втора ръка поскъпват с 20%, търговците изправени пред фалит - Информационна агенция ПИК
Според зам.-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев ситуацията става все по-тревожна. „Хората искат да купят автомобили, но няма предлагане. Аз имах преди 3 месеца 60 автомобила, в момента имам 17 и няма какво да купя“, казва Доросиев пред БНТ, информира expert.bg.
Според зам.-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев ситуацията става все по-тревожна. „Хората искат да купят автомобили, но няма предлагане. Аз имах преди 3 месеца 60 автомобила, в момента имам 17 и няма какво да купя“, казва Доросиев пред БНТ.

Интерес от чужбина

Той не скрива и факта, че пандемията се отразила негативно при автотърговците. „Имам колеги, които вече разполагат с минимален капацитет на предлагане – около 30%, защото няма внос.“ От автокъщите в Дупница в момента основният поток от автомобили е за Гърция, откъдето търсят предимно категория Евро 5Б – след 2012 г.

„Всичко, което отговаря на изискванията в Гърция, се харчи като топъл хляб. Почти не се задържа за вътрешен пазар. След тях по търсене на коли от нас се нареждат гражданите на РС Македония“, коментират собственици на автокъщи в Дупница.

В момента търсенето на вътрешния пазар е съсредоточено предимно за среден клас автомобили. „Някои искат кола до 5000 лв. Други си търсят до 20 000 лв., но масовото е някъде по средата. Всичко е въпрос на възможности“, коментират още търговци от града.

Около 70 са автокъщите за коли втора употреба в Дупница, а откритите за последните години са 14.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *