Коли на старо – цени, клопки, препоръки

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За да не ви излъжат при покупката на автомобил

За какво трябва да внимаваме при купуването на автомобил втора употреба в Германия? Екип на Германския автомобилен клуб /ADAC/ проучи пазара и публикува няколко препоръки, които трябва да имаме предвид при покупката.

 

 
Попадаме на една наистина добра оферта. Става дума за Фолксваген Голф ТДИ, 2005 година, 105 конски сили с навъртяни 128 000 км за сумата от 9 000 евро. Собственикът е съгласен да проучим автомобила, а резултатът е стряскащ. Спирачната течност е много стара и трябва веднага да бъде сменена. Двигателят изпуска масло. По-внимателен оглед на купето установява, че е твърде изхабено и блясъкът на пръв поглед лъже. Този Голф не струва реално и половината от парите, които съдържателят иска за него.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Разликата между реалната и исканата цена е често голяма
Трите златни правила
Това е само един от многото примери, на които се е натъкнал екипът на Германския автомобилен клуб (ADAC). Кои са трите златни правила, които трябва да спазваме, за да не бъдем подведени в опита ни да закупим добър автомобил втора ръка на добра цена?
Първо: За тези, които владеят немски език, сайтът на ADAC е добър източник на информация. Там можете да откриете различни статистики и резултати от проведени тестове, както и сравнение на цените за определен модел автомобил.
Второ: Качеството трябва да бъде поставено на първо място, едва тогава идва цената на продукта. По-добре похарчете малко повече пари, отколкото да се ядосвате след това. Обръщайте внимание не само на годината на производство, изминатите километри и състоянието след годишния преглед, но и на оборудването за сигурност, с което разполага автомобилът.
Трето: Сдобийте се с експертизата на ADAC преди да пристъпите към разглеждане на автомобила. Това ще ви предпази от лоши изненади след покупката, когато например установите, че колата се нуждае от твърде скъп ремонт. А и така разполагате с добри аргументи при спазаряването на цената.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Рено Меган на 4 г. може да бъде закупен за 6.650 евро
Най-качествените 4-годишни автомобили
Германският автомобилен клуб е съставил и списък с най-качествените употребявани четиригодишни автомобили от компактния клас, като моделите са подредени в три групи. Група 1: Renаult Megane 1.4 16V, Ford Focus 1.6, Mazda 3 Sport 1.6, Рeugeot 307 110, Opel Astra 1.6 Twinsport. Цените в тази група варират от 6.650 евро за Рено Меган до 8.250 за Опел Астра.
Група 2: Ford Focus 1.6 TDCi, Opel Astra 1.3 CDTI, Мazda 3 Sport 1.6 CD, Citroen C4 HDi 110 FAP, Mercedes A 180 CDI. Цените в тази група варират между 8.500 и 10.000 евро. И група 3: VW Golf 1.9 TDI с шестскоростна кутия, Seat Leon 2.0 TDI, Honda Civic 1.8. Тези модели са на реална цена от около 10.000 евро. Всички автомобили са на 4 години.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *