Коли на старо – цени, клопки, препоръки

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За да не ви излъжат при покупката на автомобил

За какво трябва да внимаваме при купуването на автомобил втора употреба в Германия? Екип на Германския автомобилен клуб /ADAC/ проучи пазара и публикува няколко препоръки, които трябва да имаме предвид при покупката.

Попадаме на една наистина добра оферта. Става дума за Фолксваген Голф ТДИ, 2005 година, 105 конски сили с навъртяни 128 000 км за сумата от 9 000 евро. Собственикът е съгласен да проучим автомобила, а резултатът е стряскащ. Спирачната течност е много стара и трябва веднага да бъде сменена.Двигателят изпуска масло. По-внимателен оглед на купето установява, че е твърде изхабено и блясъкът на пръв поглед лъже. Този Голф не струва реално и половината от парите, които съдържателят иска за него.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Разликата между реалната и исканата цена е често голяма
Трите златни правила
Това е само един от многото примери, на които се е натъкнал екипът на Германския автомобилен клуб (ADAC). Кои са трите златни правила, които трябва да спазваме, за да не бъдем подведени в опита ни да закупим добър автомобил втора ръка на добра цена?
Първо: За тези, които владеят немски език,сайтът на ADAC е добър източник на информация. Там можете да откриете различни статистики и резултати от проведени тестове, както и сравнение на цените за определен модел автомобил.
Второ:Качеството трябва да бъде поставено на първо място, едва тогава идва цената на продукта. По-добре похарчете малко повече пари, отколкото да се ядосвате след това. Обръщайте внимание не само на годината на производство, изминатите километри и състояниетослед годишния преглед, но и на оборудването за сигурност, с което разполага автомобилът.
Трето:Сдобийте се с експертизата на ADAC преди да пристъпите към разглеждане на автомобила. Това ще ви предпази от лоши изненади след покупката, когато например установите, че колата се нуждае от твърде скъп ремонт. Аи така разполагате с добри аргументи при спазаряването на цената.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Рено Меган на 4 г. може да бъде закупен за 6.650 евро
Най-качествените 4-годишни автомобили
Германският автомобилен клуб е съставил исписък с най-качествените употребявани четиригодишни автомобили от компактния клас, като моделите са подредени в три групи. Група 1: Renаult Megane 1.4 16V, Ford Focus 1.6, Mazda 3 Sport 1.6, Рeugeot 307 110, Opel Astra 1.6 Twinsport. Цените в тази група варират от 6.650 евро за Рено Меган до 8.250 за Опел Астра.
Група 2: Ford Focus 1.6 TDCi, Opel Astra 1.3 CDTI, Мazda 3 Sport 1.6 CD, Citroen C4 HDi 110 FAP, Mercedes A 180 CDI. Цените в тази група варират между 8.500и 10.000 евро. И група 3: VW Golf 1.9 TDI с шестскоростна кутия, Seat Leon 2.0 TDI, Honda Civic 1.8. Тезимодели са на реална цена от около 10.000 евро. Всички автомобили са на 4 години.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *