Колко близо сме до създаването на трайни работни места?

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обяви от парламентарната трибуна, че правителството е регистрирало своя първи успех на пазара на труда –спряна е негативната тенденцияна нарастване на безработицата.

През февруари безработните, регистрирани в бюрата по труда, намаляват за първи път от девет години. Нещо повече – от министерството на труда очакват съвсем скоро – до 2015-2016 година, голяма част от безработните сега вече да имат своята реализация и да могат да разчитат на доходи от собствен труд, а не на доходи от субсидирана заетост.

Всъщност колко близо сме до създаването на трайни работни места – тези, които реално ще отбележат напредък на пазара на труда?

Опитът на страните, които вече са излезли от икономическата криза, показва, че трайните работни места се създават в отрасли с висока добавена стойност и високотехнологични сфери – тези, които предлагат иновативни услуги. В тази посока са и съветите на експерти от Световната банка. Те посочватпетте български секторис много голям потенциал за развитие – преработка на храни, машиностроене и електроника, фармацевтичната индустрия и информационни и комуникационни технологии.

В този смисъл очаквания строителството да се възроди и да осигури много работни места за хора с ниска квалификация звучи все по-илюзорно, твърди председателят на Балкански институт по труд и социална политика Иван Нейков. Според представители на бизнеса все пакстроителството е сферата, която е в състояние да донесе чувствителна промяна на пазара на труда. Именно това е секторът, който ангажира голяма част от работната сила у нас. Идеята е, че ако се обърне тенденцията за ръст в строителството, това ще означава наемане на повече нискоквалифицирани работници, а оттук и осезаемо покачване на заетостта.

Според Нейков обаче строителството не е отрасълът, който ще ни осигури ръст на новите работни места, тъй като той дава хляб само на нискоквалифицирани хора, а и освен това липсват строителните обекти, както и напредъкът по големи инфраструктурни проекти.

За пазара на труда трябва да се търсят други решения. Не бива да чакаме нов строителен бум, защото дори да се случи такъв, то той отново ще бъде балон, смята бившият министър на труда.

За него пътят към създаването на устойчиви работни места е в изграждането на капацитет у хората, в повишаването на тяхната квалификация и още нещо – официално признаване на знания и умения, придобити по неформален начин. Тоест необходимо е в кратки срокове да се инвестира в обучение и квалификация не само на млади, но и на възрастни хора, които по един или друг начин са придобили знания и умения, но нямат официален документ за това. Трябва да се предвиди възможност тези хора да полагат изпит предвъншен оценяващ орган, което на практика да признае квалификацията им, смята Нейков. И уточнява, че ЕС вече е създал такъв орган и има изисквания и към България.

Експертът напомни, че страната ни е на първо място в ЕС по дял на хората, отпаднали от училище, и такива с непризната квалификация, които не са атрактивни за работодателите.

Създаването на такъв оценяващ орган трябва да е сред първите задачи на социалното министерство. „След десет или двадесет години у нас ще има бум на необразованите и хората без квалификация. Ако не им дадем възможност да официализират знанията си, те ще преминат в сивата икономика“, смята експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *