Колко бързо може да расте Китай?

Китай продължава да реализира серия от мерки по облекчаване на икономиката с цел запазване на силното разширение. Въпреки това някои анализатори смятат, че властите в Пекин трябва да позволят забавяне на растежа.

„Потенциалният темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай вече не е 7,8 на сто поради липса на нарастване на производителността заради променящия се демографски профил и застаряването на работната сила“, отбеляза ръководителят на звеното за нововъзникващите пазари в Morgan Stanley Investment Management Ручир Шарма, цитиран от CNBC.

~Китай определи целeви темп на растеж от 7,5% за 2014 г., каквото бе равнището през предходната 2013 г. Нивото обаче рязко контрастира с двуцифрените темпове от предходните години.

През първото тримесечие на 2014 г. икономиката на Китай нарасна със 7,4% на годишна база, забавяйки се от 7,7% през последното тримесечие на 2013 г. По този начин бе отчетен най-бавният темп на растеж от третото тримесечие на 2012 г. насам.

„За да се опита да се достигне цел за растеж от 8,7 на сто, трябва да се вземе още и още дълг, което ще е предшественик на икономически проблеми занапред“, каза Шарма.

Експертът от Morgan Stanley отбеляза, че съотношението на китайския дълг към БВП се е увеличило от около 160 на сто през 2008 г. до над 240 на сто в момента. „През миналата година страната е трябвало да вземе дълг от 4 долара, за да създаде растеж на БВП от 1 долар в сравнение с кредита от около 2 долара за 1 долар растеж на БВП преди само пет години“, каза той.

„Това е едно от най-бързите нараствания на дълга, което някоя страна е постигала в съвременната история“, заяви Шарма. Той допълни, че Китай изтегля „все повече и повече дълг, за да произвежда по-малко и по-малко БВП с течение на времето“.

Въпреки това много анализатори очакват Пекин да продължи да предприема мерки за облекчаване на монетарната политика, непозволявайки на икономиката да се забави допълнително.

„Политиците изглежда оставят намаляването на задлъжнялостта на заден план“, отбелязаха в свой анализ експертите от Credit Agricole.

„Правителството обяви редица мерки за стимулиране на икономиката, а Китайската централна банка инжектира ликвидност и използва вербално въздействие, за да окаже низходящ натиск върху пазарните лихвени проценти и да улесни кредитирането“, посочи анализаторите.

„Ние вярваме, че те не трябва да го правят, но се страхуваме, че сигналите водят точно натам“, допълниха от френския кредитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *