Колко от жилищата се купуват с ипотека

Поне 3 от 4 жилища се купуват с ипотечен кредит, смятат столични брокери и финансови експерти.

 

„Независимо дали се налага да се прибягва до теглене на заем за 10% или 20% от цената на купувания имот, много хора са принудени да го направят”, обяснява Тихомир Цаков от „Аристо”. Според него най-често за кредит се сещат, след като съберат някой лев и решат да купят нещо, но

после се оказва, че парите не им стигат.

„Много малко са купувачите, които са си направили точно сметката и знаят в детайли с какво разполагат. Същото важи и за хората, имащи необходимите пари, за да вземат избраното от тях. Това са основно купувачи от провинцията, предпочитащи да си осигурят сумата от продажба на други имоти”, смята брокерът. „Обикновено се тегли ипотека за нови или по-скъпи жилища”, пояснява той.

Младен Митов от „Явлена” смята, че около половината от апартаментите се купуват с жилищен кредит. „В момента предлагането на ново строителство е много малко и съответно това влияе на броя на кредитите, отпуснати за такива имоти. Не бива да се забравя, че банките финансират недовършени апартаменти едва след като сградата получи акт 15. Всеки решил

да купи нещо „на зелено” трябва да има пари за първоначалните

вноски, които строителят иска, докато успее да вземе ипотека”, припомня брокерът.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, раздвижването на пазара на жилищни заеми в последните месеци е сериозно. „60% от сделките в сегмента се реализират по този начин. Броят на купувачите на имоти се увеличава. Интересуват се дори хора, които не са подготвени и нямат достатъчно спестени собствени средства”, констатира той. „Това ще продължи до края на тази година или до средата на следващата. Вероятно пазарът на ипотечните кредити ще отбележи ръст спрямо 2016 г. с 15 и повече процента”, прогнозира Тошев.

По думите му средната сума на изтеглените ипотечни кредити за цялата страна се повишава и в момента е около 94 000 лв. За София е 112 000 лв.

Над 98% от ипотеките се сключват в левове.

„В евро вземат жилищни заеми само хората, които имат доходи в евро или са получили от банката много изгодна оферта. Изчезна интересът към заемите в други валути. Най-често се търси финансиране с ипотечен кредит между 80 и 90% от цената на имота. На второ място са хората, искащи кредит за 70-80% от стойността на жилището. Сроковете на договорите обикновено са между 20 и 25 години. В повечето случай с ипотечен кредит се купуват тристайни апартаменти. След тях по интерес са двустайните. Пазарът на ипотечното кредитиране обаче е активен само в най-големите градове на страната”, уточни Тошев.

Само 3% от българите са на свободен наем

В България и Румъния е най-нисък делът на хората, живеещи на свободен наем, твърди статистиката на Eurostat. В тези две страни хората, които живеят под наем, са между 2 и 3 на сто. Сред държавите-членки на ЕС най-много хора са на квартира в Швейцария – над 50% от населението, следвани от германците, датчаните и холандците.

Статистиката показва още, че около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета живее в еднофамилни къщи и 25 на сто – в двуфамилни къщи.

В България и Румъния е отбелязан най-висок дял в притежаването на собствени жилища, информира monitor.bg. Едновременно с това обаче хората в тези две държави са далеч от високото качество на жилищните условия според броя на стаите и хората, които ги обитават.

По наличие на елементарни санитарни условия се оказва, че около една пета от българите нямат вътрешна тоалетна в дома си, а 15% са в жилища без вана или душ. България се нарежда на трето място в Европа и по най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *