Колко печели германският депутат?

7668 евро + 3868 евро + ……

Колко пари трябва да получават депутатите? Този въпрос вълнува много от нас. Германският Бундестаг постигна споразумение заплащането на един съдия от Върховен съд да се приема като мащаб за размера на депутатските възнаграждения. Понастоящем съответната сума възлиза на средно 7668 евро месечно. Председателят на германския праламент получава двойно по-голямо обезщетение, а вицепрездентът – 50 процента повече.

Напускащите Бундестага получават т.нар. преходни пари
3868 евро за надбавки
Освен че изисква много време, депутатската дейносте свързана и с разходи, които биват покривани чрез надбавки, възлизащи в момента на 3868 евро на месец. С тези пари депутатът плаща например разходите за офиса в своя избирателенокръг и наем за второ жилище в Берлин.
Освен товадепутатитеползватбезплатногерманските железници, вътрешни самолетни линии, както и служебни автомобили. Надбавката бива съкращавана с 50 евро на ден за предварително обявено от депутата отсъствие от заседание и със100 евро за необявено предварително отсъствие.
Напускащият Бундестага парламентарист, било защото не е преизбран или защото вече не е номиниранот собствената си партия, получава така наречените преходни пари, с които бившият депутат да покрива разноски, докато намери нова работа. За всяка година принадлежност къмБундестага се полага преходна сума в размер на едно пълно месечно депутатско обезщетение.
Депутатските пенсии
Размерът на обезщетението за пенсиясъщо се определя съобразно продължителността на стажа в Бундестага. За всяка година вБундестага за пенсиясе полагат 2,5 процента от месечното депутатско обезщетение. За десет години в парламента това прави 25 процента, но горната граница е 67,5 процента , което означава 27-годишен стаж в Бундестага. Така федералният вътрешен министър Волфганг Шойбле, който е в Бундестага от 37 години и току що бе преизбран за още четири, ще получи депутатска пенсия не по-висока от 67,5 процента от своето последно месечно обезщетение.

П. Щюцле, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *