Колко плащат големите рекламодатели на Google

Ad Age (adage.com) публикува любопитен материал, базиран на вътрешна информация – кои са най-големите купувачи AdWords за месец юни 2010 г. Сайтът предлага „цифров“ подход за да запознае читателите си как големите брандове използвате Google и колко плащат за това.

Всеизвестно е, че британската компания Бритиш петролиъм (BP) даде 93 млн. долара за реклама от април до края на юли, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Но прави впечатление, че голяма част от парите са за в сфера, където компанията никога не е рекламирала, а именно купуването на думи в резултатите на търсачката Google.

Е, колко BP е дала за думички – отговорът е около $ 3.6 милиона за юни, според вътрешени документи на Google, които са попаднали у Advertising Age. Това поставя BP веднага след Top 5 на рекламодателите. BP е новак в списъка, отбелязва изданието, защото е давала по $57 000 двата месеца преди това.

Според документите, най-големият купувачи на AdWords през юни са: включени AT&T Mobility ($8.08 млн.), Apollo Group ($6.67 млн.), Expedia ($5.9 млн.), Amazon ($5.8 млн.), eBay ($4.2 млн.)

Това са много пари, дори и за BP, при Google принципите за продажба на рекламата да се плаща само когато има когато думите им се „въртят“ или има клик, но през юни петролната криза беше в разгара си и това е довело до твърде голямо „превъртяване“ за рекламите на BP. И ако темпомете се запазят, то рекламата в търсачката щеше да се превърне в един от големите рекламни канали и то до края на 2010 г.

Документите, попаднали у Advertising Age не представляват пълния списък, но точността на информацията е проверена от няколко източника, пише Advertising Age. Целта на публикацията не е да злепоставя някои, а да направи един „напречното сечение на бизнес на Google“, като се даде извесна яснота за една от най-непрозрачните областта – разходи за рекламата, а това е жизнената среда за много американски фирми.

„Google се превърна в дистанционно управление на света – това показва случай с BP, хората не искат телевизия“, казва изпълнителен директор на Иновационния отдел на Denstu. „Нито друго медия, а посланието е, че хората сами търсят отговорите за ситуацията с BP, а не чакат някой да им разкаже какво се случило.“

В заключение, Advertising Age пише, че документът показва, че 47 рекламодатели на Google са дали над $ 1 млн. през юни; 71 – между 500,000 и $1 милион, а 357 – между $100,000 и $500,000. Това са само директните клиенти и не са включени хиляди самостоятелно оправящи се рекламодатели, които обаче също са част от 23 млрд. щатски долара годишни приходи в световен мащаб, които Google обяви.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *