Колко са инвалидните пенсии у нас

 

По данни на Съюза на инвалидите в България 439 000 души у нас получават инвалидни пенсии, като годишно над 4 000 души се инвалидизират  за цял живот в България от пътно-транспортни произшествия. Това каза председателят на Съюза на инвалидите в България (СИБ) – Красимир Коцев.

 

 

Председателят на Съюза на инвалидите в България отбеляза, че в организацията членуват 39 980 хора с увреждания.

Коцев посочи, че диабетът е сред водещите фактори за инвалидизация, а у нас са регистрирани над 450 000 диабетици. Той отбеляза, че в последно време силно нарастват заболяванията на сърдечно-съдовата система и други вътрешни органи.

Условията за инвалидите се подобряват с малки крачки

По думите на Коцев условията за инвалидите се подобряват с малки крачки. Промените не се извършват с темповете, с които се иска на „гонените от биологичния часовник“ хора с увреждания, смята той.

От организацията са категорични, че реформата в областта на експертизата на работоспособността трябва комплексно да реши проблема за социалното включване на хората с увреждания.

Законът за устройство на територията и разработената към него Наредба за архитектурен достъп на хората с увреждания отговарят на европейския регламент. Те обаче се прилагат частично в повечето общини или въобще не се прилагат, твърди Коцев.

Според него масово аптеките все още са недостъпни за инвалиди с колички, или хора с тежки увреждания на крайниците. Често пъти и в самите служби за социално подпомагане се влиза трудно, отбелязва ръководителят на организацията на хората с увреждания. По думите му повечето театри, кина, галерии и други културни развлечения остават блян за инвалидите, без да се отчитат естествените им човешки потребности.

Нископодовите автобуси масово отсъстват, с изключение на София и още няколко града, коментира Коцев. Той припомни, че през 2002 г. СИБ е направил първата автобусна линия в столицата, достъпна за хора с всякакви увреждания – физически, слепота и други. Затова тя била наречена СИБ бус 72-ра линия. Същата година били пуснати и първите два жп вагона, пригодени за инвалиди, разказа Коцев.

Реформата и интеграцията на хората с увреждания

Интеграцията на хората с увреждания означава осигуряване на обучение за придобиване на специфични умения, на достъпна среда и комфорт, на приспособени работни места, а засега тези фактори отсъстват, посочват от Съюза. От организацията се опасяват от евентуален сблъсък с некоректен достъп до здравеопазване.

Коцев отбеляза, че от Агенцията на хората с увреждания, както и от Националната експертна лекарска комисия е изготвен единен електронен класификатор на хората с увреждания. Председателят на СИБ апелира за проверка на всички експертни решения.

Той смята, че е удачно НОИ да върне в ТЕЛК-овете доверените си лекари. „Ако довереният лекар на НОИ не подпише протокола, или го подпише с особено мнение, няма да има решение на ТЕЛК“, обясни предложението си председателят на СИБ. Тогава, по думите му, НОИ трябва да определя в коя болница и лаборатория да отиде човек с увреждане, за да му бъдат направени нови прегледи и изследвания, информира front.bg. 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *