Колко са необитаемите жилищата в България

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.Колко са необитаемите жилищата в България.

Резултат с изображение за необитаеми жилища в българия

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас – София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, информира investor.bg.

Към момента нейните представители работят в София, Пловдив, Благоевград и Дупница, като в момента текат преговорни процеси за налагането им и в други градове на страната.

Основните ѝ цели включват въвеждането на вътрешни изисквания и стандарти при изпълняването на дейностите на дружествата, управляващи етажната собственост, създаване на единен регистър за юридическите дружества, разработване на общовалидни критерии за членство в Асоциацията, както и създаване на подходяща среда за промени в настоящата правна рамка.

Според организацията наложителните изменения в Закона за етажна собственост трябва да са свързани с въвеждане на единна форма за управление на етажните собствености у нас, чрез сдружение на собствениците, основен предмет на което да бъде управлението и поддръжката на сградата през целия ѝ жизнен цикъл.

Други, изисквани от асоциацията промени, са установяването на траен и необратим процес към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдруженията върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения. Важно е и въвеждането на задължителна паспортизация за всяка сграда (за старите жилищни сгради), стана ясно по време на конференцията.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *