Колко струва апартамент с паркомясто в София

Най-продаваните типове имоти са апартаменти с 2 спални (69%), следвани от къщи (15%) и апартаменти с 3 спални (8%). През втората половина на годината търсенето е фокусирано предимно върху жилища за инвестиция (62% от всички транзакции). Това са най-желаните жилища в София за последните месеци - Money.bg

В обобщение за 2021 г. – пазарът бива движен от активни купувачи както за собствено ползване, така и за инвестиция. Това показва проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София през второто полугодие на 2021 г., информира pariteni.bg.

Предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища регистрира 6% ръст спрямо първата половина на годината и достига 12 760 жилищни единици. Въпреки нарастването на предлагането като цяло, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента. Дефицитът се изразява не по отношение на броя жилища в продажба, а на наличието на такива, които отговарят на повишените критерии на купувачите.

Свободните жилищни единици в завършени комплекси запазват дела си в размер на 3% от общия обем. Броят на жилищните единици в проекти в етап на строителство e 3 200 и продължава да намалява спрямо първата половина на годината.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането – ефект от здравната криза, доведе до  ръст при продажните цени от 12%. Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 – 300 000 евро за апартаменти и 320 000 – 486 000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 – 1 600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2 000 евро.

istock
istock

На пазара на жилища в средно висок и висок клас през 2022 г. се очаква:

• Продажбите на имоти в процес на строителство да продължат;

• Интересът към по-големи жилища с повече пространства да се запази;

• Нови проекти да стартират строителство, поради високите нива на търсене;

• При новото строителство продажните цените се очаква да се увеличат между 7% и 9% в резултат на по-високите цени на строителните материали и високата инфлация;

• Наемните цени ще останат стабилни.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *