Колко тежко ще засегне кризата Силициевата долина?

Силициевата долина може да се похвали с факта, че, за разлика от времето на“дотком“ кризата, не е в епицентъра на настоящия спад, пише MarketWatch.
Въпреки това за Меката на високите технологии пораженията този път може да бъдат дори още по-големи в сравнение с миналия път, смятат някои анализатори.
Досега фондовият пазар донякъде пощади индустрията. Въпреки че индексът Nasdaq Composite , в който технологичните компании доминират, се е понижил с 40% през последните шест месеца, той все още не е достигнал до дъната, регистрирани по време на кризата от началото на 21 век. В петък той затвори на 1 293,80 пункта, което представлява шестгодишен минимум, но все пак е по-добре от 1 140-те пункта, регистрирани в края на 2002 г.
За сравнение по-широкият индекс S&P 500 в момента е на 12-годишно дъно.
Въпреки това има редица доказателства, че положението в Силициевата долина не е толкова розово. Самюел Уилсън, анализатор в JMP Securities, който живее в Силициевата долина и покрива индустрията, казва, че икономическата агония в района е видна от броя на празните офиси и безработните служители в технологичния сектор. Той казва, че делът на незаетите офиси там е достигнал нивата от 2003 г. от около 18% и че безработицата в момента е по-висока отколкото след спукването на технологичния балон.
По данни на Агенцията за развитие на заетостта в Калифорния безработицата в Силициевата долина е достигнала 9,4% през януари, изпреварвайки нивото от януари 2003 г. от 9,2%.
Близо ли е дъното?
Всъщност някои анализатори виждат, макар и слаби, признаци на надежда, докато инвеститорите също тестват пазара за евентуално обръщане на тренда.
Някои видяха такива признаци в петък, когато книжата на производителя на чипове Marvell Technology скочиха след като компанията отчете по-добри от очакваните резултати, въпреки че наред с това обяви планове да съкрати персонала си с 15%.
Анализаторът от Kaufman Bros. Суджи де Силва посочва признаци на стабилизация в сектора на производство на чипове и хардуер. Относно вторите той пише в съобщение за своите клиенти, че на тях трябва да се гледа с „предпазлив оптимизъм“.
„Много виждат стабилизация и в някои случаи ръст през март спрямо февруари и януари“, пише той, като добавя, че „много все още са предпазливи относно ръст в
реалното търсене и се чудят какво ще стане през ваканционния период на 2009 г.“
Други анализатори също предупреждават, че въпреки че някои признаци може да показват, че се приближаваме до дъното, на индустрията като цяло, и особено на производителите на хардуер, трябва да се гледа предпазливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *