Колко ще бъде заплатата на новия президент

9285 лв. заплата очакват новия президент на България. Това показват изчисления на „24 часа“ по данните на Националния статистически институт. Според правилника на Народното събрание възнаграждението на държавния глава е 2 пъти по-голямо от депутатското. То пък от своя страна е колкото 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ е обявил данни.

 

В четвъртък статистиката съобщи, че в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв. Това прави базова заплата от 2976 лв. за депутатите и 5952 лв. за президента.

Върху сумите трябва да се начисли и добавката за прослужено време. За президента тя е 1,6% за всяка година трудов стаж. И двамата кандидати за държавен глава – Цецка Цачева и ген. Румен Радев имат по 35 години прослужено време пише infostock.bg. Или то добавя още 56% върху базовата заплата. Така Цачева или Радев ще получава от януари 9285 лв. месечно като президент.

Депутатските заплати се увеличават със 114 лева Средната за останалите пада с 0,5% 941 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи в четвъртък Националният статистически институт. Това е с 0,5 на сто по-малко в сравнение с периода април-юни.

5952 лв. базова заплата ще взема досегашният държавен глава Росен Плевнелиев до края на мандата си през януари. Това е увеличение от 228 лв. спрямо базовото му възнаграждение в момента.

Премиерът Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението му става 4612,80 лв. Министрите пък получават 30% над депутатската заплата, или 3868,80 лв.

Важно е да се уточни, че това са само основните заплати на хората във властта без добавките за прослужено време, както и за участия в комисии на депутатите.

Например народните представители получават по 1% върху заплатата за всяка година трудов стаж. Така при прослужено време от над 30 г. възнаграждението на депутат отива над 4000 лв.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *