Колко ще струва Световното първенство по футбол на на Русия

Стадион «Лужники» в Москва, на който ще се открие първенството и ще се изиграят два мача – на откриването между Русия и Саудитска Арабия и финалът на 15 юли, след реконструкцията разполага с 81 000 места, а вложените средства от федералния бюджет са 22 млрд. рубли (около 220 млн. евро).

Още преди Русия да получи домакинството на Световното първенство по футбол са били планирани 335 млрд. рубли (около 3,350 млрд. евро) за неговата подготовка, предимно за строителство и реконструкция на стадиони, като 101,2 млрд. рубли (около 1.012 млрд. евро) допълнително се поемат от регионите където ще се изиграят срещи от груповата фаза и до четвъртфиналите.

Всички срещи трябва да се изиграят на 12 стадиона в 11 града – Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Казан, Самара, Саранск, Калининград, Нижни Новгород, Екатеринбург, Волгоград и Ростов на Дон. За един от тях по предварителна договореност са инвестирани частни средства – Леонид Федун вече е вложил 14,5 млрд. рубли за „Откритие Арена“, на който играе притежаваният от него московски футболен клуб «Спартак», като окончателната реконструкцията беше завършена часове преди да бъде изтеглен жребият.

Стандартите в Европа за средните разходи за реконструкция на стадион възлизат на 5000-6000 евро и 7000-8000 евро за ново строителство за едно зрителско място. Според специализирания сайт vestifinance.ru до частичната девалвация на рублата през 2014 година предварителните разходите за обновяване и реконструкция на руските стадиони са били съпоставими с европейския ценови диапазон, дори и най-скъпите обекти като „Зенит арена“ в Санкт-Петербург и „Лужники“ в Москва.

След жребия се появиха информации, че Русия не е спазила изискванията на FIFA да завърши строителството и реконструкциите на стадионите до 1 май 2017 година, а според икономическото издание „Ведомости“, само пет от 12-те стадиона са готови преди тегленето на жребия, докато останалите 7 се довършват.

Два от готовите стадиона бяха завършени доста по-рано. През 2013 г. на нов стадион в Казан се проведе лятната Универсиада, а през 2014 г. стадионът в Сочи беше готов, заради зимната Олимпиада. В края на октомври бе завършена реконструкцията на най-големия руски стадион «Лужники» в Москва, където ще бъде церемонията по откриването на първенството и първата среща между Русия и Саудитска Арабия, както и финалния мач на15 юли.

От останалите 9 стадиона два бяха завършени броени дни преди тегленето на жребия – «Откритие арена» в Москва, на който играе „Спартак“, и Арена «Санкт-Петербург». Другите трябваше да бъдат завършени до средата на декември, но преди година този срок беше продължен до края на март 2018 година. Най-критична е ситуацията в Самара, където до преди месец имаше притеснения, че предприетата голяма реконструкция, за да отговори на стандартите на FIFA, няма да бъде завършена до началото на първенството. С разрешение на правителството, бюджетът за съоръжението беше увеличен и бяха привлечени повече строителни фирми. Новите разчети са обновяването на стадиона в Самара да приключи до 30 април догодина.

Всичко това, както и частичната девалвация на рублата, наложи разходите за първенството от федералния бюджет да бъдат увеличени с 16 процента до 390 млрд. рубли за реконструкция на спортните съоръжения. Цялата програма за подготовка, до откриване на шампионата заедно с регионалните и частните инвестиции да нарасне със 7,4 процента, до общо 678 млрд. рубли (около 6.780 млрд. евро). Кои точно обекти и мероприятия са поскъпнали информация от Министерството на спорта на Русия все още няма, според руски интернет издания. Това означава, че оскъпяването спрямо предварителните разчети е с над 64 процента.

Възможно е до откриването на първенството да бъдат похарчени и повече пари. Все още не е обявена публично проектно-сметната документация за довършителните дейности по реконструкцията на 7-те стадиона, са съобщили на „Ведомости“ източници, близки до организацията на шампионата. А това означава, че до окончателното завършване на стадионите сумите може да нараснат още, информира infostock.bg.

Например, по препоръка на FIFA компанията «Стройтрансгаз», коята работи по реконструкцията на стадионите във Волгоград и Нижни Новгород, трябва да увеличи системите за безопасност, което ще бъде допълнителен разход за строителната компания.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *