Коментар относно финансовата позиция на България от началото на 2015 г.

Румен Гълъбинов

1.Австрийската компания ЕВН води арбитражно дело срещу България с иск за над 1 млрд. лв. (576 млн. евро) във Вашингтон заради решения на ДКЕВР.

2.Руската фирма Атомстройекспорт води арбитражно дело срещу България с иск за почти 2 млрд. лв. (1 млрд. евро) в Париж за неплатеното от НЕК оборудване за АЕЦ Белене.

3.Имаме несъбрани приходи в бюджета от акциз и ДДС за поне 2 млрд. лв. от контрабанда на горива, тютюневи изделия и алкохол.

4.Поема се нов държавно гарантиран вътрешен дълг от 1 млрд. лв. към държавната Българска банка за развитие за така нареченото безплатно саниране на сгради.

5.Планира се нов държавен дълг в размер на 2 млрд. лв., чрез пласиране на емисия евро облигации на международните пазари за рефинансиране на отпуснатия миналата година мостов заем.

Съществуват реални предпоставки за превишение на съотношението бюджетен дефицит/БВП над 3% и откриване от Европейската комисия на процедура по свръхдефицит за България, както и предстояща проверка на бюджетната ни статистика от Евростат.

Текстът е препечатан от страницата на автора във „Фейсбук“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *